Surdegspannkaka utan ägg

Vi har en äggallergiker i huset, så när det är pannkaksdags brukar vi göra det här utmärkta receptet från Ica. Där har man bakpulver för att få pannkakorna lätta och fina. Ett bra recept faktiskt, pannkakorna blir utmärkta. Igår testade jag att göra en variant på vetesurdeg istället, och de blev fantastiskt bra! Barnen älskade dem och sa att de var godare än vanligt. Jag gjorde smeten mitt på dagen och lät den stå framme till sextiden, men om man gör den på morgonen kan man nog ha den i kylen istället. Här är receptet (vår våg har helt pajat, så receptet kommer med volymmått):

Photo 2013-02-19 14 14 051 msk vetesurdeg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 msk smält smör
1 tsk honung
1/2 tsk salt

Ett tips för att slippa klumpar i smeten är att inte ta all mjölk på en gång utan vispa ihop en tjock smet från början och sedan fylla på med mjölk tills smeten känns lagom. Smöret kan åka i på slutet. Låt stå några timmar i rumstemperatur eller i kyl under dagen. Man kan nog utan vidare göra smeten dagen innan också. Stek i het panna med smör, servera med vad du vill och ett glas mjölk.

 

10 reaktioner på ”Surdegspannkaka utan ägg”

 1. Hej, helt OT: Jag har haft mycket glädje av alla dina tre böcker. Bor dock i Norge, och mjölutbudet skiljer sig lite från Sverige. Jag har t ex utgått ifrån att svenskt vetekross är ungefär detsamma som norskt ’helkorn hvete’ (inte helt intuitivt att kalla krossat vete helkorn, men hey, this is Norway) — vilket funkar bra. Hur löste ni det i Samlagets översättning?

 2. Har testat nu ikväll. Jag har varit överkänslig mot ägg sedan jag var 10, och testat flera olika pannkaksrecept som inte varit helt lyckade. Dessa var jättegoda och gick hur lätt som helst att steka. TACK! 🙂

 3. En fråga.

  Hur ser grundreceptet ut? hur mycket bakpulver var det från början?

  Jag tänkte försöka mig på en morotskaka med surdeg, alltså byte ut bakpulvret men vet inte riktigt vilken proportion jag ska ha.

  1. Tror det är 1 tsk bakpulver i Icas recept, men jag är inte alls säker på att det går att överföra på en morotskaka … Har nog aldrig hört om någon som bakat sockerkaka på surdeg.

 4. Jösses vad gott och perfekt till min mamma som är äggallergiker! jag har verkligen blivit hooked på surdegsbak!

  Tack för bra recept!

 5. Tack för recept! Testade att göra med glutenfri surdeg & glutenfritt mjöl – blev mycket nöjd över resultatet 🙂

Kommentarer inaktiverade.