Om man får lite potatismos över från middagen är det en god idé att blanda ned det i en deg och göra frukostfrallor av det. Såhär gjorde jag.
På kvällen
3 g (3 krm) jäst
350 g (3 1/2 dl) vatten
360 g (6 dl) vetemjöl special
90 g (1 1/2 dl) rågmjöl
100 g (1 1/2 dl) potatismos
9 g (1 1/2 tsk) salt
Blanda ihop alltsammans i en bunke, täck med plastfolie eller lock och låt jäsa i rumstemperatur under natten. Det gör ingenting om degen är lite fast i den här läget, under jäsningen blir den lite lösare.
På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Degen kan nu vara lite lös, men undvik ändå att knåda in en massa nytt mjöl. Strö på lite mjöl och låt jäsa under en handduk i 30–40 minuter.
Dela degen till frallor med en degskrapa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skjutsa in i ugnen och baka av tills de fått fin färg, cirka 15 minuter.
Testade dessa fast på blandsurdeg. Ohh Jesus.. Vilka frallor! Hur goda som helst. Så saftiga dom blir av potatisen. Perfekt att ha som backup i frysen också.
Det påminner lite om ett klassiskt sätt att baka hamburgerbröd på. Fast då brukar man ha pulvermos.
http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/
Det här blir det mer av.
Kan man ha rågsikt istället för rågmjöl?
Ett av de godaste bröd jag ätit! Barnen åt som galna och till och med min kräsne man tyckte om dem!
Jag slängde in vatten när jag satte in plåten så de blev frasiga på ytan ( kanske de blir ändå?) Perfekt att kunna använda sista slatten potatismos som alltid blir över!
Tack för receptet!