Äkta skinka inte så jätteäkta

Jens Linder skriver idag en utmärkt liten text apropå hästköttskandalen. Han funderar på vad som egentligen är mest tragiskt, att maten innehåller ett annat kött än vad som står på förpackningen eller att köttet, som det kebabkött han nämner, bara innehåller 70 procent kött, må vara av den typ som står på förpackningen. Jag kommer att tänka på en liten upptäckt om pizzaskinka jag snavade på när jag höll på med pizzarecepten till boken.

Jag vet inte om ni tänkt på det, men ibland kan man på pizzamenyer läsa att pizzerian har äkta skinka på sina pizzor. Tacka sjutton för det tänker man då, något annat vill man ju inte ha. Men trots att äkta skinka är det lite finare alternativet i pizzabagarens beställningssortiment är den inte så äkta som man skulle kunna tro. Nej, äkta skinka är branchstandard för en skinka med, håll i er nu, 72 procent griskött. Vad de resterande 28 procenten är framgår inte av de innehållsförteckningar jag har sett (men man kan väl ana att det är ungefär samma saker som i kebabköttet som Jens nämner, potatisstärkelse, salt, animaliskt protein, lök, kryddor, potatisfiber och annat). Lite billigare än den äkta skinkan är pizzaskinkan med sina 65 procent kött, medan mindre nogräknade pizzerior nöjer sig med pizzarullen. Den beskrivs i katalogen som ”ett billigare alternativ till skinka” och innehåller 50 procent kött. Så nästa gång på pizzerian: Har ni äkta skinka? Javisst! Å fy, då tar jag en Vegetariana.

(För den som ändå vill ha skinka på pizzan kan jag rekommendera nr 4 hos pizzerian på Upplandsgatan 9a, där jag hoppat in som pizzabagare tidigare. Där får man en flatrökt skinka från Hedmans i Strömsund som är mycket god och mycket äkta.)