Pannkakstips!

Byt ut hälften av vetemjölet mot finmalet fullkornsvetemjöl! Om man som vi har en äggviteallergiker i familjen kan man göra såhär: Rör ihop 2 1/4 dl vetemjöl, 2 1/4 dl fullkornsvetemjöl, 3/4 tsk salt, 3 tsk socker och 1 1/2 tsk bakpulver. Häll på några deciliter mjölk och vispa ihop till en mycket tjock smet. Tillsätt därefter 2 äggulor och mjölk tills du har önskad tjocklek (jag brukar göra den ganska tjock). Avsluta med 3 msk smält smör. Stek. Ät!

Fram tills nyligen har jag förresten trott att fullkornsvetemjöl per definition är samma som grahamsmjöl, men så måste det inte vara. Läs mer om det här.

4 reaktioner på ”Pannkakstips!”

 1. Säger snarare byt ut hälften av vetemjölet mot gammalt hederligt grahamsmjöl!
  Då får du hela vetekornet i din pannkaka.

 2. min fundering gäller inte pannkakan utan äggen, om man inte tål äggvita får man bort tillräckligt med vita med hjälp av separering?

  har stött på den alletgin i jobbet men inte vågat använda äggulan

  1. Kokerskan: Det beror nog alldeles på hur känslig man är, svårt att säga något generellt. Men jag skulle inte våga chansa!

  2. En tanke är kanske att du kan försöka löskoka ett ägg optimalt, dvs så att enbart vitan stelnar. Så kan du ganska enkelt extrahera äggulan utan risk för äggvita.
   Gäller ju dock att uppnå balansen så att vitan het stel och gulan lös.
   Alternativt kanske det går att kläcka ett ägg och suga ut äggulan med lämpligt verktyg.

Kommentarer inaktiverade.