Vykort från sommaren

Kära sommar, tack för denna gång! Tänkte ni på med vilken kraft surdegarna jäste den här sommaren? Att vara surdegsbagare är verkligen ingen match när dygnsmedeltemperaturen är över 25 grader. Det skulle vara att få stopp på jäsningen det, men har man bara kylskåp så är ju inte heller det något problem. Här är mina topp fem sommarminnen som har med bröd att göra:

Photo 2014-06-11 17 07 151. Efter en underbar vecka på fina ön Zakynthos utanför Greklands västra kust stod det tydligt att det inte bara är ekonomin som vacklar i Grekland – inte heller brödkulturen tycks vara i toppform. I alla fall inte på vår ö. Som tur var hade jag med mig en surdeg och kunde baka goda limpor på lokalt mjöl. Det är verkligen roligt att baka på nya ställen! (För den som har reseplaner kan jag varmt rekommendera Daphnes Villas i Porto Roma, som drivs av svensk-grekiska paret Maria och Dionysis.)

Photo 2014-06-27 12 04 412. Mindre men fler bullar! Tidigare har jag alltid gjort mina bullar runt 75 gram, precis som många bagerier gör. Den här sommaren har jag dock ändrat mig och gjort 50-grammare istället. Och nu tänker du att det var snålt, man vill ju ha mycket bulle! Men själva poängen är man lättare kan ta två när bullarna är lite mindre. 25 gram mer bulle per person i slutänden alltså.

3.Skärmavbild 2014-09-05 kl. 13.12.57 En av de där allra finaste tisdagarna i juli hade jag den stora äran att prata om bröd på en av Östergarns bygdegårdsförenings samtalskvällar. Jag tycker alltid det är kul att prata om bröd, men det här var alldeles särskilt trevligt. Bygdegårdar förresten, varför finns det inte fler? Varför har vi inte en bygdegård här i Stureby till exempel? Med med samtalskvällar på tisdagar och bio på söndagar?

Skärmavbild 2014-09-05 kl. 13.13.174. Labans dinkel! Det är tur att det är så svårt att få tag i Labans dinkel här på fastlandet, för skulle jag helt gå över till det skulle våra mjölkostnader bli ohållbara. Men på sommaren får man unna sig, och kostar det så smakar det!

 

 

5. Skärmavbild 2014-09-05 kl. 13.16.49Det här var också sommaren då jag gjorde de allra sista ändringarna i min nya bok som kommer i höst. Tänk va, fast boken var så gott som klar när vi åkte till Gotland före midsommar, så blev det många sena kvällar med ändringar och korrektur. Boken heter Bröd, bröd, bröd – Recept, råd och genvägar och kommer ut på Bonnier Fakta i höst. I slutet av september åker jag till bokmässan i Göteborg och pratar om den, någon vecka senare ska den finnas i boklådor landet över. Såklart ska jag berätta mer om allt detta snart.

 

 

7 reaktioner på ”Vykort från sommaren”

 1. Vad kul med en bok till 🙂 Grattis!
  Jag har också bakat dina kanelbullar med 50 gram vikt istället för 75 gram. Vi tycker om lagom små bullar i vår familj så blir det plats för annat till fika 🙂

 2. Jaha, så det var du som hade bakat upp allt dinkelmjöl på Gotland! Jag var där i början av augusti och det fanns inte att uppbringa någonstans. Var även till valskvarnen i Roma, men inte där heller. Köpte dock flera andra mjölpåsar som tröst, så jag behövde inte åka hem tomhänt.
  Spännande med ny bok, den skall inhandlas så snart den kommer ut.
  Ha det fint!

 3. Hej!
  Hemköp i Trollbäcken har massor med mjöl från Labans kvarn. Vet om de har dinkel men två hyllor med påsar!
  Hälsar
  Nina

Kommentarer inaktiverade.