Vart tog saltet vägen?

Saltet har fallit bort ur ett recept i nya boken. Gaah, jag blir tokig, det är ju exakt det som inte får hända! 20 gram salt ska det vara i fikonbrödet på sidan 176. Som tur är får jag möjlighet att rätta till det eftersom boken har sålt så bra att vi nu skickar en ny upplaga på tryck. Om någon hittat andra allvarliga fel i boken, så maila gärna mig och berätta så ska vi rätta till det (mailadress länst ner till vänster på denna sida).

För den som vill lägga vantarna på ett exemplar av den unika förstaupplagan (komplett med fel och allt!) kan jag tipsa om att Adlibris nu har kampanj på boken, och säljer den för 179 kr. Mindre än två kronor per recept!

Apropå salt förresten, om ni står inför ett recept där saltet saknas, kan ni räkna med att en deg bör ha cirka två procent salt, räknat på mjölmängden. Om receptet till exempel innehåller 800 gram mjöl så knappar ni in 800 x 0,02 i miniräknaren. Ut kommer svaret 16, vilket alltså är så många gram salt ni ska blanda i. Sen ska sägas att mängden salt är en smaksak och att många bagare har kring 3 procent eller ännu lite mer.

10 reaktioner på ”Vart tog saltet vägen?”

 1. Varför har du tagit bort ångan i alla i dina recept i den nya boken? I de andra böckerna har du lagt stor tonvikt vid just det momenten och sedan är det helt borta, hur tänkte du här? Använder du dig inte av denna metoden längre?

  /Siv

  1. Hej! Jo, jag använder fortfarande metoden för ånga när jag bakar, men i den här boken tog jag bort det ur recepten för att förenkla bakningen så mycket som möjligt. Det står med som ett tips på sidan 239. ps. ledsen för sent svar!

 2. Hej,
  Tack för en mycket innehållsrik samling. Jag har Enklare bröd sedan innan och måste säga att upplägget i Enklare bröd är just enklare. Då tänker jag på rubrikerna Kväll och Morgon. Sedan gillar jag att du utökat fakta-/förklaringsavsnitten i Bröd, bröd, bröd. Dessutom är det väldigt trevligt att boken innehåller så många recept och dessutom täcker du hela spannet från knäcke till korvbröd till de goda bullarna.

  Jag har samma fråga som ovan, dvs vad hände med isbitarna? Varför är inga av de nya recepten med is? Detsamma gäller vädringen tror jag kunna utläsa.

  Mvh David

  1. Hej! Tack för din synpunkt, vi får överväga om vi ska lägga in liknande angivelser i kommande upplagor.

   Vad gäller isbitarna och vädringen så har jag plockat bort det ur recepten eftersom det inte är absolut nödvändigt för ett bra resultat. Jag vill liksom inte att bakningen ska verka onödigt krånglig för den som inte bakat tidigare. Däremot tycker jag alltid man kan använda knepen, de ger ju trots allt lite finare och knaprigare skorpa. Det finns med som tips i baklexikonet på sidan 239.

 3. Ett litet fel i boken har jag hittat. På sid 167 hänvisas till ”en grövre variant” av det knådfria brödet som ska finnas på sid 162. Men detta står vid den grövre varianten av det knådfria brödet. (Men detta fel har ni säkert redan hittat själva…)

  1. Hej! Bra att du påpekar, hag håller med om att det är knäppt formulerat. det borde ha stått ”Det här är en lite grövre variant av Martins knådfria bröd som finns på sidan 162. Tack!

 4. Ja, eller typ ”Det finns en lite ljusare variant av det här brödet på sid 162.” Är stormförtjust i boken!

 5. Fast nu ser jag att jag läst slarvigt! På sid 167 står inte att det grövre brödet finns på sidan 162, det var min hjärna som satte in ett ”finns” mellan ”surdegsbröd” och ”på” i första meningen. Sorry för förvirringen.

 6. Hej,
  Har eg en fråga om rågbröd, ala Danmark. Har smakat ett som var gjort m groddat råg. Är det ngt som du provat eller hört om. Letar febrilt recept men ser ut att få bli ett experiment. Gott var det iaf!mvh Mia

Kommentarer inaktiverade.