28 reaktioner på ”Film: Martins knådfria surdegsbröd”

 1. Ingen vikning alltså? Upplever du att det är någon skillnad med/utan vikning?

  1. Ja, lite skillnad blir det, och man kan utan vidare lägga in en vikning i det här receptet så får man en ännu bättre deg. En timme efter att degen blandats kan vara lagom, jag brukar göra det om jag har tid.

   1. Jag har följt dig några år och liksom du förstått att det blir bra bröd med rätt grundförutsättningar och att exakta tider och vikningar är mindre viktigt.

    Det är ju bra att förenkla för att avmystifiera och tillgängliggöra brödkulturen för fler.
    När man känner sig trygg i ovanstående känner dock iaf jag att jag vill förstå mer kring vad (som i teknik, proportioner, temperatur mm) som ligger bakom olika resultat, tex storlek på hål, konsistens på inkråm, skorpans utseende och smak. Det är liksom ingen utmaning att baka ”bra” bröd längre.

    Du har ju, iaf i mina ögon gått från det svåra till det enkla vad gäller recept under de senaste åren. Har du ingen längtan tillbaka för utmaningens skull? Har du några tips på hur man kan gå tillväga flr mig som vill bli mer avancerad och förbättra resultat och förståelse för processen?

    1. Har du någon av Chad Robertsons böcker? Han driver bageriet Tartine Bakery i San Francisco och har gjort två brödböcker. Jag tycker att han är fenomenalt bra på att se det enkla samtidigt som han är en otroligt kunnig och avancerad bagare. Hos honom skulle du kanske kunna hitta mer inspiration! Jag har bara hans första bok, men även den andra lär vara väldigt bra.

     1. Nej har nog bara sett nån video med honom. Ska definitivt kolla upp hans böcker. Tack för tipset!

 2. Tjusig film! Om man inte har någon lämplig gryta och vill köra utan, bör man ändra gradantal/tid etc för att få samma resultat?

  M v h Kristina

  1. Det går fint att baka brödet direkt på en plåt eller baksten. Värm ugnen till 250 grader och sänk till 230 grader när du sätter in brödet. Låt brödet stå inne cirka 45 minuter.

 3. Tänke ta och baka dina semlor till helgen, men undrar om vanligt vetemjöl fungerar bra? Jag har lite finfint stenmalet mjöl hemma och har lite svårt att hitta något bra specialmjöl. Spelar mjölvalet någon större roll i detta fall?

 4. Suveränt gott! Jag använde vetemjöl special med fullkorn. Har du testat med olika mjölsorter?
  Enkelt recept! Jag lät brödet jäsa i kylen över natten. Det blev så härlig skorpa på brödet.

 5. Hej, du presenterar de flesta olika grundrecept jag kan komma på i dina böcker och på bloggen men jag saknar ett – hönökaka! 🙂 Är det något du bakar och som du vill dela med dig?

  /David

 6. Hej Martin!
  Oj va jag blev sugen på att baka nu!
  En liten undran bara. I filmen använder du en gryta och jag tycker det ser ut som en Le Creuset. Till min fundering då, funkar den svarta originalknoppen i så hög ugnsvärme?

  1. Hej! (Och ledesen för sent svar …) Jag brukar inte skruva av knoppen och hart inte haft några problem. (Om man frågar Le Creuset så gissar jag att de inte ens tycker att man ska ha grytan i 250-gradig värme.) Lycka till!

 7. Pyrex SlowCook står att den ska klara temperaturer upp till 280 grader. Finns på Claes Ohlson för 499:- Grytlocket tar upp en del invändig yta, så jag har använt en stekpanna i gjutjärn som lock.

 8. Finns det någon speciell anledning till att du väljer att spara en klick av surdegen till nästa bak, istället för att ta en ny klick från den ”vanliga” surdegsgrunden i kylen varje gång?

 9. Surdegen, måste den redan vara ”aktiv” eller kan man ta den direkt från kylen och blanda med rågmjölet och vattnet?

 10. Hej! Spännande att följa utvecklingen med dina nya bok! Ett av mina favoritbröd är valnötsbrödet som du har på din första blogg http://paindemartin.blogspot.se/2008/01/den-godaste-sndagsfrukosten.html Jag skulle vilja ha din input på om det är möjligt att göra omvänd jäsning så som du gör i din bok ”Bröd och pizza” på detta valnötsbröd. Dvs jäsa ca 1 h i bunke i rumstemperatur på kvällen men sen runddriva, låta vila 30 min och sen forma brödet och sen jäsa brödet 10-12 h i kylen över natten för att sen direkt baka ut på morgonen? Tacksam för svar 🙂

 11. Hej Martin!

  Jag har just bakat mitt första surdegsbröd med hjälp av lilla surdegsskolan på din gamla blog och den här filmen. (Tack för båda två! De är kanon bra!) Brödet blev bara lite sur och har inte så stora hål och nu undrar jag vad det beror på? Efter jag hade matat degen en sista gång stod den i ugnen (utan lampan på) i 8 timmar. På morgonen var den som mousse och luktade lagom sur. Efter jag hade blandat in vetemjölet (jag körde 75g fullkorn och 675g Typ 550 (jag bor i Tyskland) fick den stå i ugnen med lampan på i 6 timmar. Då hade den jäst ordentlig. Men när jag överförde den på arbetsbänken var den inte så homogen som din deg i filmen, utan klibbig och mer ”trådig” som ost. Sedan fick den jäser i tva timmer lindad i en handduk på rumstemperatur. När jag lade den i grytan var den fortfarande trådig och tappade en hel av volymen. Har du någon idé vad jag kan göra annorlunda nästa gång?

  Tack så hemskt mycket!

  Hälsningar från Hamburg

 12. Hej! Det här ska provas! Men jag vill lägga in en eller 2 vikningar eftersom jag är beroende av hål. När jag jag detta menar du? Efter att den jäst i handduken?
  Tacksam för svar

 13. Hej igen och stort stack för svaret!
  Jag har nu dragit igång degen.

  En sista fråga:
  Jag kommer att behöva göra sista jäsningen i handduken imorgon medan jag är på jobbet (8h), därefter vill jag att brödet ska vara klart för gräddning så snart som möjligt inför att gästerna kommer.

  Då blir dilemmat huruvida jag ska jäsa den dessa 8 timmar i rumstemp, kylskåp, eller förrådet som är något mittemellan (typ 12 grader). Du själv anger ju 2h för rumstemp och 12h för kylskåp. Tror du förrådet 12 grader 8h funkar eller är det dömt att misslyckas?

  Ser fram emot din bok som jag nyligen beställt!

 14. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got high
  quality content. If you want to know how to
  make extra bucks, search for: best adsense alternative Wrastain’s tools

Kommentarer inaktiverade.