Bästa tipsen för gammalt bröd

Jag har träffat kocken Linn Söderström som ger sina bästa tips på vad man kan göra med gammalt bröd. Dessutom berättar Tina på Green Rabbit om hur de bakar sin supergoda fruktkaka på gammalt rivet rågbröd.

Här kommer recepten från Linn (som man bäst följer på twitter, @kocklinn)!

Mojo rojo med bröd i
 • 1  röd paprika
 • 2  skivor dagsgammalt, bröd
 • 0,5   chili, (röd spansk peppar)
 • 3 msk  sherryvinäger
 • 3  äggulor
 • 0,5 msk rökt paprikapulver
 • 2 dl  rapsolja
 • 2  vitlöksklyftor
 •  salt
 • naturell olja (ca 7 dl)
Rosta paprika, chili och vitlök i ugnen. Skala chili och paprika efter rostning och mixa allt detta tillsammans med allt förutom olja i en kannmixer. Häll sedan oljan i en tunn stråle och mixa tills att du har en krämig dressing.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller syra.
Brödglass
Rostad brödglass
2 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 baguette, skivad och rostad
1 dl socker
1 st vaniljstång
1 pytteliten nypa salt3 st äggulor

Till servering:
God olivolja
flingsaltKoka mjölk och grädde tillsammans med det rostade brödet och vaniljstång. Låt stå och dra i minst 30 minuter (gärna längre). Sila sedan bort bröd och vaniljstång.

Vispa äggulor och socker fluffigt och tillsätt lite varm glassmet. Häll dem sedan i den varma smeten. Sjud alltsammans på låg värme under omrörning tills att smeten är tjock (det händer vid ca 85°C).

Kyl ned smeten så snabbt som möjligt (t.ex. över isbad).

Kör sedan glassen i glassmaskin enligt anvisningarna. Servera med lite olivolja och flingsalt och kanske lite smulat rostat bröd.

2 reaktioner på ”Bästa tipsen för gammalt bröd”

 1. Hej Martin, jag har helt forståelse før om dette blir en kommentar / en fråga som du inte har tid att sätta dig in i, men jag provar……jag bor på landet i Norge, Rømskog, ett litet ställe med 600 invånare. Efter några tuffa år, har jag nu bestemt mig för att följa min dröm – jag ska på det nya året starta en liten samlingspunkt för oss här, ett litet cafe. :), det har funnits ett cafe här förut, där hon hadde kjøp baguetter som hon fyllde. Jag har lyst att gøra allt från grunden ( gillar inte halvfabrikat ) , har två av dina bøcker, läser och läser. Jag ønskar mig två typer av baguetter ( en grov och en ljus ) , skulle också vilja servera ett brød , med f.eks karbonader på ( till hantverkarna här på bygden ). Tycker bara det är så svårt att veta hur jag ska gøra før att brøden / baguetterna inte skal bli torra. Har inte møjlighet att stå upp vid 2-3 tiden, før att baka brød. Baka på kvällen funkar, før att sedan kalljäsa de. Men äppelglögg de godta helga dagen, eller kan jag baka baguetter en dag, fryse de in , och tina de den dagen jag skal ha de. Eller blir de torra ? Mycket frågor, och som sagt, har helt förståelse för om du inte svarar, men tänkte det var värt att prova ;), Ha en god adventstid, maria

 2. Ser att det kommit upp en lite konstig mening. Meningen skal inte innehålla äppelglögg ….? Håller de hela dagen , tror jag det skal vara. 🙂

Kommentarer inaktiverade.