Vörtspecial på podden!

Jag besöker ett bryggeri, pratar vörthistoria med Jan Hedh och surdegsvört med Fanny Ivarsson.

6 reaktioner på ”Vörtspecial på podden!”

 1. Hej Martin,
  I din bok ”Surdegsbröd” så i receptet för Vörtbröd så måste det saknas något. Till skållningen används det 125gr Rågmjöl och 200gr Rågsikt samt 600g vatten (alltså 54% hydrering). Senare i receptet tillsätter man inget ytterligare vatten, endast 100gr Vörtextrakt och 200gr Sirap samt 650gr Vetemjöl (bortser från kryddorna i detta fall). Jag har slaviskt följt receptet men får en deg som är extremt ”torr” omöjlig att arbeta ihop. Så jag har tillsätt extra vatten, hur mycket har jag inte mätt upp, för att få en deg som går att bearbeta. Jag har kokat eget Vörtextrakt av vört jag fått från ett bryggeri. Det har samma konsistens som Mörk Sirap. Är det fel i receptet, eller kan det vara något annat?

 2. Rolf,
  Jag tror inte det är fel i receptet. Jag har själv bakat det här (otroligt goda!) brödet flera år i rad. Faktum är att jag bakar det just nu, strax klar med första jäsningen. När jag följer receptet skulle jag snarare säga att degen blir väldigt kladdig. Det krävs en del mjöl vid utbakningen/rundrivningen för att få till det. Några tankar, täcker du bunken över natten ordentligt så att fukten håller sig i bunken? Jag kör med plastfolie. Sen nämner du inte 100gr surdegsgrund som också tillför en del vätska. Har du missat det?

 3. Jag har försökt hitta ett svar på hur tillverkningsprocessen för vörtextrakt faktiskt ser ut eftersom vanlig reducering av egen vört inte ger denna trögflytande konsistens. Så ramlade jag över det här avsnittet som nämner detta i förbifarten. Är det här något man kan ge sig på hemma på något sätt? Jag har gett mig den på att jag kan fixa det här vörtextraktet själv och det skulle vara kul att ge det ett försök.

 4. Hej Martin,

  Nej….surdegsgrunden är alltid med.Men jag har slaviskt uteslutit 50g jäst och ökat på surdegsgrunden till 150gr i stället…..

  Hur som så får jag riktigt bra Vörtbröd som är oerhört populärt bland de som köper av mig.

  Anledningen till att jag utesluter all jäst är att jag drabbades av Gikt för 4 år sedan. Efter många olika försök att ”bota” denna åkomma kom jag fram till att det var mängden jäst jag petade i mig. Så jag slutade helt att dricka öl (alkohol OCH jäst), mousserande vin, köpa industribakat bröd och endast äta egenbakat bröd baserat endast på Surdeg och Levain. Och sedan 2014 har jag inte haft ett enda återfall av Gikt tack och lov….

Kommentarer inaktiverade.