långjäsare med saffran och muskovado

Jag har tidigare gjort en del försök, experiment eller vad man ska kalla det, med söta degar på surdeg, men i år är det inte min grej. I år blir saffransbullarna bakade på jäst. Dock långjästa. Famlar lite i blindo vad gäller jästmängd men jag tänkte chansa på 5 gram till en halvliter vätska.

Inspirerad av hur Sebastien Boudét bakar sina kanelbullar tänker jag både toppa dem med muskovadosocker och pensla dem med sockerlag. Kanske fyller jag dem med vaniljsockrat smör också. Vi får se.

Saffranet har jag blandat med en tesked mörkt muskovadosocker och lika mycket rom. Ikväll sätter jag degen.

6 reaktioner på ”långjäsare med saffran och muskovado”

 1. Det låter gott och spännande. Ser fram emot att höra om resultatet. Själv har jag idag bakat ett mörkt sött bröd med mandel, fikon och aprikoser (och bikarbonat). Imorn blir det ditt nöt- och fruktbröd på surdeg!

 2. Jag sökte av nätet på långjästa lussekatter men hittade inget bra. Så jag smög in på din gamla blogg i hopp att finna något långjäst sötbröd som kunde konverteras till lussekatter.

  Såg av en slump din nya blogg (varför två bloggar?) med ett intressant bak utan recept. Nu väntar jag med stort intresse på ett recept!

  (Apropå baka så byggde jag ett jässkåp/jäslåda idag för att underlätta igångsättandet av en ny surdeg!)

  Ha det!

  1. Nya tider, nya bloggar! Långjästa lussebullar kommer inom kort. Spännande med jäslåda, kan nog vara bra för långjäsande bullar också som ju vill ha det lite instängt och fuktigt.

 3. Håller med Riverman precis!

  Dom recept jag hittar är vanliga med 50 g jäst. Jag ska väl ändå minska jästen?

  Om jag sätter degen nu kan jag baka dom ikväll då? Man måste väl inte vänta över natten? Finns det någon minimitid en deg ska stå i kylen? Hur länge måste degen stå i rumstemp innan jag bakar dom?

  Jag fick ett tips att värma saffranet med mjölken o låta stå i kyl i en dag. Sedan använder jag mjölken kall såklart om jag ska kalljäsa. Vad tror ni om detta? Är det nödvändigt.. Det verkar som att en del tycker man ska värma upp saffranet med smör el mjölk.

 4. I’m so glad you’re back to blogging! There has been a big gap in my bread reading, and bakinh, since you put Pain de Martin to bed. Welcome back and I look forward to all the inspiration!

Kommentarer inaktiverade.