nedkoket som räddar julen

[nivoslider id=”262″]

För den som inte får tag i flytande vörtextrakt till julens vörtbröd brukar jag hänvisa till Jan Hedhs tips att ersätta den med reducerad svagdricka. I år gör själv så. Enligt Hedh ska man koka ned 1 liter svagdricka till 2 dl, men jag fortsatte att koka tills bara 1 dl återstod. Då var den nästan lika trögflytande som vörtextrakt. Återstår att se om den ger samma fina smak, bröden står i ugnen nu.

Det tog nog uppemot två timmar att koka ned svagdrickan. Det doftar också lite kvalmigt och öligt, men det får man stå ut med. Och det blir roligare sen när man får komma igång med själva brödet. Pomeransen, kardemumman, nejlikan och ingefäran doftar desto bättre!

Här är förresten förra årets tips om bagerier där man kan köpa vört.

20 reaktioner på ”nedkoket som räddar julen”

  1. Jag gör ytterligare en ny variant, denna gång med lite skållat mjöl. Tycker vörtbröd har en tendens att bli lite torra efter någar dagar, tänker att skållningen gör det ännu saftigare. Recept kommer snart. Om du inte orkar vänta så har jag för mig att just det där ”ett saftigare vörtbröd” var riktigt fint! Lite luftigare än den variant jag bakar nu.

 1. Hej Martin, kul att du bloggar igen.
  En fråga, eller ett tips; bloggen ser konstig ut i Google reader. All text lägger sig ovanpå den andra bilden. Kan vara ett GR-fel; men den brukar läsa korerkt konfade bloggar ganska bra.
  Kanske nåt litet att titta på.

  Mvh Peter Ö

   1. Din förra blogg fungerade perfekt i GR iaf. Har också sett att bilderna hamnar i texten.

    1. Instämmer med inläggen ovan.
     Ser jättekonstigt ut i google reader.

     Kul att du börjat blogga igen.

 2. Kokade själv vörtextract på malt i helgen, blev betydligt sötare och inte så bränd smak som vörtessensen från bageriet förra året.
  Får se hur bröden smakar.

 3. Lättaste sättet att få vört är att köpa torkat maltextrakt hos någon som säljer ölsatster och liknande till hembryggare.
  Sök på spraymalt eller maltextrakt på nätet.
  Ca 40:- för 500g. Blanda med varmt vatten till lagom styrka. Se bara till att ni får ohumlad maltextrakt annars blir det ganska bittert bröd.

 4. I år har jag varit lat och kört med reducerad Carnegie porter, samt julmust. Förra året när jag hade mer tid att brygga öl så använde jag vört som blev över. Båda varianterna har funkat bra.

 5. Kan meddela att det inte är någon bra idé att syssla med annat medan man reducerar svagdrickan… Den sitter hårt i kastrullen när den blivit av med all vätska. Men skam den som ger sig. Trängre kastrull, fullt fokus på kastrullen – då gick det bättre. Nu väntar bröden på att skjutsas in i ugnen.

 6. Jag skulle gärna testa med hopkokt svagdricka såhär, men samtidigt har du med en massa vatten i receptet — skulle man inte helt enkelt kunna baka med svagdricka (eller öl) som enda degvätska med ungefär samma resultat?

 7. Men varför måste man koka ner/reducera? Händer något med smaken i själva kokandet? Jag bytte ut vatten mot svagdricka helt enkelt, blev rätt ok ändå.

 8. Glad Påsk, måste bara säga att 2011 års vörtbröd är det allra bästa! Ska aldrig gör ngt annat. Men måste försöka få tag på vört, att reducera svagdricka var lite spännande, men det räcker med en gång.

 9. Pingback: insulation

Kommentarer inaktiverade.