Snittartips

Jo, apropå hur man bäst snittar brödet. Det är några saker som jag tycker är ännu viktigare än vilken kniv man har eller vinkel man håller den i. Här är mina tre bästa snittartips.

1) Om man vill få en riktigt bra effekt av snittningen behöver degen ha en inneboende spänning som gör att den vill expandera och spricka ordentligt. Det kan man få genom att forma bröden i två steg. Först gör man (med valfri teknik) degen till en spänd boll som får ligga och vila en stund på bänken, sisådär 20 minuter. Sen, när den slappnat av ordentligt formar man den på nytt. Till ett runt eller avlångt bröd. Sen får det jäsa och så gör man några snitt just innan det går in i ugnen.

2) Jag tycker det är betydligt enklare att få brödet att spricka fint om man bakar på en lite fastare deg. Lösa degar är så elastiska att de sällan får den där riktigt explosiva sprickningen.

3) Om brödet jäst lite väl länge är det svårt att få det att spricka bra eftersom det då inte har så mycket kraft kvar när det åker in i ugnen. Hellre ta det lite tidigare då.

Och så de utmärkta tipsen från Mikael om använda ett gammaldags rakblad, hålla kniven lite vinklad och se till att få in ånga i ugnen i början av bakningen. Har man inget rakblad tycker jag en liten tandad kniv brukar funka jättebra.

13 reaktioner på ”Snittartips”

  1. Jag använder rakblad på en kinapinne och det funkar jättebra för mig, men det som jag tycker är viktigast (förutom de tips du redan skrivit) är att snitta ganska snabbt, eller i alla fall bestämt och med jämn hastighet om man vill få det jämnt och snyggt.

  2. För mig funkar det bäst med en tandad kniv som jag oljar in. Utan oljan kladdar degen fast lite i kniven och snittet blir inte lika snyggt.

  3. Om jag har förstått det rätt, så var den ursprungliga orsaken till att man snittade bröd att man ville märka brödet med en signatur när många i en by gräddade sitt bröd i en gemensam ugn?

  4. Kör billigaste papperskniven med break off-blad och det funkar hur fint som helst.
    Håller helt med om att det gäller att va’ lite snabb… Då blir det jämnast och finast. Martin: Du är fan så grym! Din inställning till och passion för bakning är fett smittsam och läsningen av dina böcker och bloggar har gjort mycket för mig(och mina bröd… :D) Bless!

  5. När jag snittar ”spända” bröd så tappar de spänningen och flyter ut litegrann. Jag snittar dem ganska ytligt med en skalpell sekunderna innan jag sätter in dem i ugnen. Tror du att man kan vänta med att snitta ett par minuter av gräddtiden så att brödet hunnit börja få början till stadga men ändå spricker snyggt? Någon som har något annat tips?

  6. Man ska helst inte öppna ungen under tidig gräddning, det är nog lite som en abort, dålig liknelse men jag har läst att man hämmar jäsningen i ugnen om man släpper ut värmen och ångan direkt, tipset är att göra en fastare deg och prova! 🙂

Kommentarer inaktiverade.