Nu fryser jag den

Jag ska testa att frysa vetesurdeg för att se hur snabbt man kan komma igång och baka på den. I den bästa av världar skulle man kunna plocka fram några frysta surdegskuber på morgonen, låta dem tina under dagen och sätta igång ett brödbak på kvällen.

Själv bakar jag ju flera gånger i veckan och har då alltid pigg surdeg i kylen, men jag hör många som inte bakar så ofta som vill ha en enkel metod för att baka på fryst surdeg. Så jag tänkte göra ett försök.

25 reaktioner på ”Nu fryser jag den”

 1. Jag frös rågsurdeg i höstas och det funkade fint. Tog fram den tidig kväll, lät den tina och matade den. Lät den sen stå över natten och så var den redo för att använda till fördeg nästa morgon.

 2. Intressant, gjorde det hemma i Sverige men när vi flyttade till Californien fick jag slänga den, otestad. Har dock grymma problem med att få surdegarna att hålla sig fräscha numera, trots experiment med filtrerat kranvatten och flaskvatten får jag en rosa ”skugga” på degarna efter knappt en vecka. Måste kanske mata oftare, men har ju lite annat att pyssla med också… Därför kanske frysa in vore ett alternativ.
  Hade aldrig några problem med mögel i Sverige, men antar att det bara är att kämpa vidare. Här finns en hel del att önska på mjölfronten (särskilt den ekologiska!), så det kan säkert också spela in. Och ekologiskt grovt rågmjöl kan man bara köpa i halvkilosförpackningar, det blir dyra limpor 🙂

  1. vad mysko! jag bor också i californien och har precis samma problem med rosa skugga på surisarna! först trodde jag att det var för mycket klor i kranvattnet och prövade som du vatten på flaska, och filtrerat vatten, men utan framsteg. jag har faktiskt helt gett upp, efter en massa misslyckat trix och fix och bakar numera bara när jag är hemma i sverige. jag har frågat mina favvobagerier här hur de gör, och de använder kranvatten och har inte alls några problem. arghh! jag har hittat bra ekologiskt mjöl (men rågmjöl är tydligen exklusivt), men det hjälper inte heller. som tur är finns det iallafall vansinnigt bra bagerier här…

 3. Jag bakar också flera gånger i veckan, men inte alltid med surdeg.

  Har funderat på att testa att frysa lite…

  Har även kefirkorn/gryn som jag funderat på att torka/frysa.

  Kramar <3<3<3

 4. Åh, blir spännande att se hur det går!
  Jag undrar om du har tänkt baka semlor nu till fettisdagen? Tycker alltid du brukar ha så bra recept och fina små knep både på brödbak och annan bakning så det skulle va kul att se hur du bakar semlor och få inspiration av det. (Om du nu gillar semlor dvs ;))

 5. Jag testade i somras då vi reste iväg på semester i tre veckor – tyvärr fick jag aldrig liv iden igen när jag kom hem och ville tina upp den 🙁 Gjorde flera försök, men gav upp och startade till sist en helt ny!

 6. Hej!
  Så där. Nu finns det några kuber i frysen! Ska bli intressant och se om det fungerar.

  Problem att starta igång surdegar har i mitt fall berott på att det inte varit tillräckligt varmt. Nu när jag använder mitt hembyggda jässkåp så är det inga problem!

  1. Hej Riverman!
   Kan du berätta mer om ditt hembyggda jässkåp. Jag har också problem med ett för kallt hus.(vi har ingen varmvattens tank eller utrymme över kyl och frys). Jag har aldrig lyckats starta upp en surdeg.

 7. Jag har haft dålig erfarenhet av att frysa yoghurt kulturer, mjölksyrabakterier överlever inte frysning speciellt bra. Nu består ju en surdegskultur inte bara av mjölksyrabakterier, men det kan nog finnas en viss risk att man det blir en selektion i frysen så att inte alla arter överlever frysningen lika bra.

 8. Hej Martin!
  Jag har egentligen bara en fråga ang din bok Surdegsbröd som släpptes 2009. Jag har satt en råg och en vetesurdeg från boken. Jag använder ekologiskt och vetemjöl special men jag misstänker att min grund blir helt fel då den blir som en hård deg med för mycket mjöl, men jag tar 1 tsk rågsurdegsgrund, 1/2 dl ljummet vatten och 1 dl vetemjöl special. Ska det vara så? eller är det något jag missat?

  Mvh Maja

  1. Hej! Nej, det ska inte vara en hård deg, tillsätt lite vatten så att den blir mer som trög våffelsmet. (Jag har räknat med att 1 dl vetemjöl är 60 gram, men det blir oftast lite mer än så och då blir den lite väl fast.) Lycka till!

   1. Tack för ditt svar, då gör jag om och gör rätt 🙂

    Och tack för alla fina tips och recept förresten.

    / Maja

 9. Hej Martin, fan va kul att se att du är igång med dina experiment igen! Du var definitivt saknad under din ’semster’. 😀

 10. Frusen och därefter tinad sur går jättebra. Har också testat sur-kex och det var ännu bättre – bättre fart! Men det kan ha berott på hur den sur jag frös resp torkade var från början…

 11. Jag har aldrig frusit surdegen, för att jag använder den hela tiden, men jag brukar frysa blandningar av ingefära och vitlök eller var för sig, när jag gör stora satser.
  Jäst är en svamp och dessa överlever alla klimatförutsättningar

 12. Frys inte surdeg. Vid frysning omvandlas mjölets råa stärkelse till Glykos och den råa surdegen är inte längre surdeg utan en värdelös sörja.

 13. Pingback: social signals

Kommentarer inaktiverade.