Provbakat

Kungsörnens kom med ett nytt vetemjöl för en tid sen, och nu har jag sett att det börjar dyka upp i butikerna. Vinjett heter det och ska vara ett särskilt starkt och bra vete som passar för brödbakning. Vinjett är också namnet på den vårvetesort som används till mjölet (minst 50 procent säger de på påsen).

Jag testade en påse på Gotland i somras och jag har just bakat upp ett par kilo till här hemma. Det är utmärkt att baka på och ger goda fina bröd, men det finns det ju andra (billigare och dessutom ekologiska) mjöl som gör också. Nu knådar jag ju inte mina degar och det är inte alls omöjligt att mjölet kommer mer till sin rätt om man kör det länge i maskin. Det låter jag vara osagt.

Och frågan är om mjölet skiljer sig så mycket från Kungsörnens vanliga vetemjöl special, ja förutom den fina påsen och det höga priset då förstås. Något som vore roligare tycker jag vore om butikerna kunde plocka in Kungsörnens ekologiska vetemjöl special istället, det har jag ännu inte testat. På den fronten vore det bra med lite påfyllning.

Kungsörnens fakta om mjölet: innehåller vetemjöl av vårvete (minst 50 % av sorten Vinjett), maltmjöl av vete, askorbinsyra. Proteinhalt 12 %.

6 reaktioner på ”Provbakat”

 1. Jag hittade det i butiken igår och provbakade ciabattas på det idag. Jag vet inte ifall jag märkte så värst stor skillnad heller. Oavsett är det alltid kul att prova något nytt 🙂

 2. Kungsörnens vetemjöl special ekologiskt har jag köpt massor av. Willys måste satt fel prislapp där jag bor och betalar bara 20kr påsen när deras vanliga ekologiska vetemjöl är dyrare. Så jag passar på att köpa några då och då.Jättebra mjöl fast jag tycker nog Vinjett var en smula bättre men väljer hellre ekologiskt (och ännu hellre krav och tillsatsfritt).
  Har bearbetat degarna ganska rejält och gjort dem lösa vilket varit superbra tillvägagångssätt för både Vinjett och vetemjölspecial ekologiskt.

 3. Med risk att låta galen kan jag bara säga ” ÄLSKAR DIN BOK ENKLARE BRÖD!” Älskar smidiga bröd, som bara är att röra samman och sedan jäsa. Har bakat mig igenom större delen av boken, men har flera favoriter. Vik-vila-brödet, mmm.

  Har nu beställt din bok ”Surdegsbröd”. Har nämligen inte fått surdeg att fungera tidigare, har glämt bort den stackars degen varje gång. Men nu ska det bli ändring på det. Har dessutom ställt mig på bevakning på din nya brödbok sm kommer i höst. Här ska det bakas minsann.

  Tack för underbara recept!
  Kram Malin

  1. … attans att du hann beställa ”Surdegsbröd”, den nya boken kommer att var ännu bättre för den som gillar vila/vika-metoden och alla bröd bakas utan degblandare. Metoderna i den första boken och den som kommer nu skiljer sig lite, hoppas det inte blir förvirrande. Då får du höra av dig här på bloggen och fråga. Lycka till med bakandet!

 4. Jag var på Kungsörnens kurs om brödbak för hemma bagare för ett ag sen .. dom hade precis släppt vinjett så vi fick provbaka med det och se skillnad .. vetemjöl special använder ca 10 procent vårvete jäntemot vinjett som använder minst 50 .. och det ger en bättre gluten.. till skillnad från manitoba cream som har tillsatt extra gluten på konstgjord väg så kommer det iaf från ekologiskt vete utan tillsatser .. attans låter som att jag har gått på deras reklam .. men jag är rätt nöjd med det iaf ..

 5. Bakar numera endast med Kungsörnens Ekologiska Vetemjöl Special, inga tillsatser och allt blir lysande. Willy’s har bra pris på det t.o.m.

Kommentarer inaktiverade.