Nattjäst surdegsfralla med mycket smak

Det fina med den här nattjästa surdegsfrallan är att den knappt kräver något alls i form av knådande eller annan handpåläggning. Det den kräver, dock, är att du drar igång en surdeg på morgonen så du kan sätta degen på kvällen. Jag har gjort stora bröd med den här metoden också, men jag tycker nog det passar allra bäst till frallor ändå. Som att frallor inte ställer lika höga krav på degens egenskaper, de ska ju inte resa sig så mycket så att säga. Här kommer recept (samma ingredienslista som brödet på sidan 103 i boken, bara logistiken skiljer):

På morgonen
50 g vetesurdegsgrund
150 g vatten
150 g vetemjöl special

På kvällen
surdegen från morgonen (spar ev lite till kommande bak)
575 g vatten
450 g vetemjöl special
200 g durumvete
200 g rågmjöl
20–25 g salt

Blanda alla ingredienser och låt vila 10–30 minuter. Vik degen en vända där den ligger i bunken. I vanliga fall upprepar jag den här vikningsproceduren, men till de här frallorna är det inte nödvändigt. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur cirka 5–6 timmar (eller längre i svalare temperatur).

Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på et rikligt mjölat bakbord. Degen bör nu ha jäst upp ordentligt, men inte så mycket att den helt kollapsar när du nu försiktig skrapar ut den på ett rikligt mjölat bakbord. Strö på en eller två nävar mjöl och dra ut degen till en rektangel, kvadrat eller vad du vill. Cirka 4 cm tjock tycker jag blir lagom. När jag bakar liknande frallor med bara vetemjöl i degen brukar jag vika ihop degen till ett paket i det här läget, men jag skippar det med den här lite vekare degen.

Dela degen i frallstora rutor och lägg på ett bakplåtspapper. Jag brukar vända dem så den sida som låg på bänken kommer uppåt, men det spelar ingen större roll. Täck med en handduk och låt jäsa 3o–40 minuter. Sät in frallorna på en plåt eller låt papperet glida in på en het baksten. Baka av tills de fått fin färg.

21 reaktioner på ”Nattjäst surdegsfralla med mycket smak”

 1. Dessa ska jag prova! Jag hade just funderat på om det skulle gå bra att göra frallor av någon av surdegsbröden i boken. Kan det gå lika bra att göra frallor på samma vis med någon av de andra ljusa surdegsbröden?

 2. Hej!
  Jeg har flere gange bagt hvide morgenboller efter tidligere anvisninger på bloggen, hvor du skriver at den skal foldes som en konvolut om morgenen. Hvorfor gør du det ikke med denne grovere dej?
  Mange hilsner
  Din danske fan

  1. Just den här degen tycker behöver en lite mildare behandling. Men man skulle absolut kunna vika den också. Eventuellt skulle den behöva lite längre jäsning då.

 3. Hei,

  Jeg bakte durumbrødet fra den nye boken.
  Det var utrolig bra. Så mye smak! En hit!

  Din norske fan.

 4. Det här skall testas… Låter som ett lämpligt frukostbröd med sista jäsningen i kylen!

 5. Det här skall testas… Låter som ett lämpligt frukostbröd med sista jäsningen i kylen

 6. Hej! Undrar om det inte blivit för mycket vetemjöl i det här receptet… Tyckte degen blev väldigt fast… Blev bättre med 100g extra vatten.
  Undrar också varför du har durum i stället för vanligt vete?
  Tack för alla fina inlägg och recept 🙂
  Hälsningar Stefan

 7. Är det onödigt att rundriva dessa? Tänker att man kanske kan få ännu mer spänst i dem då. ?

  1. Det kan man förstås göra, men då får man nog räkna med att de behöver jäsa lite längre innan man skjutsar in dem i ugnen. Ska man rundriva dem det nog vara bra att göra degen aningen fastare också.

 8. Är det meningen att nattsömnen blir 5-6 timmar eller är det något jag missförstått?

  Detta blir det fjärde brödet av dina recept jag provar och alla har blivit väldigt goda och fina, hoppas lyckas med detta också:)

  1. Haha, nej det blev kanske inte mer sömn den natten! Vill man ta sovmorgon kan man ställa degen på ett lite svalt ställe så kan den gott jäsa några timmar till. Hoppas det blev bra i alla fall!

 9. Hej,

  Nybörjare på detta, har bakat ditt knådfribröd med stor framgång. Nu undrar jag över frallan, har ingen assistent så ”knådfritt” är bra. Kan jag byta rågmjölet mot mer durumvete? Vill göra ett ”vitt” bröd nämligen.

 10. Hej Martin!

  Jag bakar alltid efter dina recept ur boken ”bröd, bröd, bröd” alla recept är superbra och allt smakar så otroligt gott. Jag har två frågor till dig. När jag bakar surdegsbröd får mina färdiggräddade bröd en ”bastant” botten i mitten av brödet. Brödet blir inte direkt ”fluffigt” i mittenbotten. Vad beror det på?
  Och sen har jag en fråga om surdegsbaguetten på s. 68. Går det att baka den på rågsurdegsgrund? Jag har ingen vetegrund startad just för tillfället…

  Med vänlig hälsning, Niclas Jakobsson

 11. Testade dessa igår. Ställde in degen i kylen för att stå hela natten. Det var inte bra. Hela jäsningen stannade av och på morgonen var degen mycket kompakt. Tror det även berodde på att rågmjölet drog åt sig vätskan för mycket. Trots jäsning på morgonen förblev de kompakta i ugnen. Det var väldigt trist. Bättre med mindre sömn och deg i rumstemperatur helt klart.

 12. Hi there!
  I honestly can’t think of any business that wouldn’t want their business in a tv commercial.
  However its really expensive and so untargeted! BUT How many sales or customers do you think you will gain if you had a commercial running when they were LOOKING for your business?
  My name is Steve and I am looking to work with a few businesses for an online commercial. Instead of being on TV, I want to put your business front and center with a video(commercial) on Google & Youtube in your local area. Not just 1. Not just 5. Not just 10.
  But a complete domination of your local market with as many video billboard commercials that it takes to dominate your area.
  How many new customers will you get if they search for your service or product and all they see are billboards showcasing you?
  I have a few spots open. To see proof of results and what it can do for you please go to http://accuratemediasolutions.info to see some sample results and how we can do the same for you.

Kommentarer inaktiverade.