Grattis Amerika!

Jag har just bakat upp en femkilospåse med Northern Spring från Skånemöllan. Northern Spring är ett vetemjöl som mals här i Sverige, men själva vetet skeppas hit från Nordamerika. Mjölet är, skulle man kunna säga, allt som Manitoba Cream önskar att det var. Det är extremt proteinrikt och har en fantastisk förmåga att ta upp vatten och ge degen bra skjuts. Manitoba Cream gör ju en del av det där också, men med tillsatser som hjälp. Jag har sett det där påsarna i hyllan och funderat, hur bra kan det vara egentligen? Jag köpte en påse och bakade bland annat de här baguetterna enligt Tartine-Chad Robertsons recept …

och den här knådfria minilimpan …

Det var verkligen ett nöje att baka med det där mjölet, funkar hur bra som helst till både knådade och oknådade degar. Men på sätt och vis är det ju ett lite nedslående experiment, det är förstås svårt att försvara bakning på mjöl som har åkt båt över Atlanten bara för att det ger degen lite mer skjuts. Men nu vet jag i alla fall. Och kul för alla i Amerika!

Förutom bakningen har jag just klarat av mina två första tentor på lärarprogrammet på Stockholms universitet. Jag har läst utbildningshistoria och talförståelse, så det är nu fritt fram att fråga mig allt ni vill veta om 1842 års folkskolestadga eller distinktionen mellan delningsdivision och innehållsdivision.

14 reaktioner på ”Grattis Amerika!”

  1. Har för mig att det var såhär:

   Blanda 3 g jäst med 250 g vatten, 50 g äppelmos, 300 g vetemjöl (jag hade alltså Northern Spring), 90 g rågsikt, 9 g salt.

   Täck bunken, låt stå över natten.

   Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop till ett kvadratiskt paket. Låt jäsa 40–60 minuter. Dela i två, skjutsa in i ugnen. Runt 20–25 minuter kan vara lagom.

 1. Hej Martin!

  Bra mjöl är helt underbart och det där låter spännande. Jag har ett tips, Grupe og Meyer, Danmark. De har odlare i Danmark, mal mjölet här i Skåne och gör det fantastiskt. Klurigt att få tag på, men kanske värt att jaga på någon uppe i dina trakter. Annars finns det här nere på underbara Brödlabbet, där Caroline själv bakar på och säljer av denna gula skönhet.

 2. Grattis till tentorna och tack för att du delar med dig av dina bra recept, utan dem hade jag aldrig börjat surdegsbaka!

 3. Hej!
  Jag förstår att du har fullt upp med studier. Men om du har en liten stund över, skulle du då vilja svara på mina frågor från den 23 okt under ”Tid för fallfruktsbröd”? Ursäkta min envishet 😀

 4. Martin, vet du vad de tar för northern spring på martin ohlson, och priserna där är det inkl moms?

  Grattis till tentorna!

   1. Tack för svaret och tack återigen för en grym blogg! Det är många surdegsmästare som poppat upp här och där men för mig är du sedan jag började läsa din blogg den absoluta favoriten.

    Hoppas du sätter denna lite temporära sub-blogg på paus och kör vidare på den riktiga snart 🙂 Är riktigt sugen på att testa på dina nya bröd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *