Enklaste pizzadegen

Här kommer recept på den enkla pizzadegen som finns i boken. Det är en knådfri deg som är lätt att baka ut till en tunn och fin piza. Degen går fint att göra strax innan man ska baka och äta sin pizza, men blir ännu lite bättre om man gör den några timmar i förväg. Man kan till exempel göra degen på morgonen eller förmiddagen och låta den jäsa i kylskåpet till kvällen. Receptet gäller för fyra stora pizzor, men det går fint att dela eller dubblera som man vill. Häng med nu!

8 g jäst (ca 1 tsk)
400 g ljummet vatten (4 dl)
25 g olivolja (2 msk)
600 g vetemjöl special (10 dl)
8 g strösocker (2 tsk)
12 g salt (2 tsk)

1. Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter ned resten av ingredienserna. Degen behöver inte knådas utan bara blandas. Låt vila under bakduk cirka 45 minuter.

2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i önskat antal bitar. Forma varje degbit till en boll genom att vända degens kanter in mot mitten tills du får en lite spänd yta. Det kan se ut såhär:

3. Lägg degen att jäsa på en bricka och täck med plastfolie. Om du häller en droppe olivolja på var och en av degbollarna så går det lätt att dra av plasten senare. Låt jäsa i rumstemperatur cirka 15 minuter eller upp till 10 timmar i kylskåp.

4. Sätt ugnen på högsta värme, förbered dina pizzapålägg och baka ut en pizza i taget. Lägg på tomatsås, ost och pålägg och baka av tills pizzan ser fin ut, 5–10 minuter. Här kommer lite utbakningstips!

(Om du vill baka ut pizzan för hand, utan kavel, kan du hoppa hit.)

23 reaktioner på ”Enklaste pizzadegen”

 1. Testade det här receptet med enkla tomatsåsen, goda tillbehör och 295 grader på ugnen. Blev fantastiskt gott!

 2. Hej.

  En enkel fråga.. Använder du färsk jäst till pizzan?

  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning, Peter

 3. Väldigt smidig deg att arbeta med, men antagligen bör mängden jäst ökas då den inte jästa upp nämnvärt i ugnen

 4. Om man vill göra en pizzadeg kvällen innan för att sedan kunna göra själva pizzorna nästa kväll, funkar det här receptet då? Minskar man tex jästen med hälften om man vill jäsa degen i kylskåp i ett dygn?

 5. Tack underbara människa!
  Satte degen i morse.
  Plötsligt var det väldigt smidigt att baka pizza.
  Så lättarbetad deg underbart.
  Vilka smaker perfekt, första men inte sista gången.

  1. Det går nog, men jag brukar inte göra det. Gissar att det bästa skulle vara att frysa dem innan de jäst färdigt, och att man sedan tar fram dem, låter dem tina och sedan jäsa färdigt. Inte säker på att man spar så mycket tid jämfört med att göra ny deg, men det är möjligt. Lycka till!

 6. Hej!
  Jag tänkte prova att göra detta framöver men undrar om man kan utesluta sockret? jag försöker att hålla nere på sötning och undrar om det är nödvändigt för ex. jäsningsprocessen eller liknande? Måste det ersättas med någonting annat istället? Tack på förhand!

 7. Jag gjorde degen igår kväll och det blev inte av att vi bakade ut då. Så min fråga är om mina pizzabollar (?) som först stod ute i rumstemperatur i ett par timmar och sen stått i kylen klarar sig till ikväll?

Kommentarer inaktiverade.