Sockrad lussevariant

Idag, eller någon annan närstående dag, kommer jag vara med i Aftonbladet med några recept. Bland annat blir det lussebullar! Mina två bästa lussebulletips är följande: Gör inte degen för fast och låt den jäsa länge! Då blir det saftiga bullar. Jag brukar låta bullarna jäsa under natten i en avstängd ugn. Där får de lugn och ro och kan jäsa sig riktigt puffiga.

 

Här är en variant om man inte vill göra de vanliga lussekringlorna. Man väger upp 50-gramsbitar av degen som man snurrar till släta bollar och lägger i en vanlig kakform (12 st var lagom för min 22 cm-form). Efter bakningen (ca 25 min i 220 grader) lät jag den svalna innan jag penslade med smör och strödde på lite socker. Nä förresten, mycket socker.

För den som inte läser Aftonbladet just idag kommer här receptet på saffransbullarna.

Martins långjästa lussebullar (20–24 st)

Saffransröra
1g saffran
1 tsk socker
1 tsk rom (eller annan god sprit)

Blanda ihop och låt dra några timmar.

Fördeg
5 g (1 tsk) färsk jäst
250 g (2 ½ dl) kallt vatten
250 g (4 dl) vetemjöl special

Rör ihop, täck med lock och låt stå tills den blivit bubblig på ytan, cirka 5 timmar.

Deg
fördegen från ovan
250 g (2 ½ dl) mjölk
saffranblandningen
150 g smör (banka smöret så blir det mjukt och lättare att knåda in i degen)
200 g (2 ¼ dl) strösocker
650 g (11 dl) vetemjöl special
5 g (1 tsk) salt

Sockerlag
½ dl vatten
½ dl strösocker
finrivet skal från ½ apels

Blanda ihop alla ingredienser och knåda till en smidig deg, för hand eller i degblandare. Degen är kladdig i början, men tillsätt helst inte mer mjöl. Täck degen med plastfolie och låt vila cirka 45 minuter.

Forma till lussebullar i tre steg. Först till runda bullar á 70-80 g, låt vila 10 minuter och rulla till cigarrer. Låt vila 10 minuter och rulla sedan ut till ca 20 cm och snurra till önskad form. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, stänk på lite vatten och täck försiktigt med plastfolie (försök göra det lite luftigt för bullarna). Låt nu jäsa cirka 8 timmar eller tills bullarna dubblat sin storlek.

Värm ugnen till 220 grader i god tid. Gör sockerlagen: koka upp vatten och socker och riv ned apelsinskalet. Om man vill stoppa russin i bullarna kan man blötlägga dem i hett vatten i cirka 30 minuter, då blir de saftigare.

Tryck försiktigt ned russinen i bullarna och baka av i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Innan du tar ut bullarna, kolla att de fått färg undertill också, då brukar de vara genombakade.

Pensla genast med sockerlag. Sätt på kaffet.

12 reaktioner på ”Sockrad lussevariant”

 1. Receptet verkar riktigt trevligt. Mina jäste tyvärr för bra, så morgonens utbakning blev allt annat än lyckad. Misstänkte det redan igår, men vågade inte gå på magkänslan.

  Får bli basic-bullar utan fördeg ikväll, inför adventsfika i morgon. (Måste hinna med pepparkakorna också. :))

  Bra jobbat med både böcker och blogg förresten. Det uppskattas!

 2. Hej Martin, efter att ha tänkt ”närsomhelstnu!” om surdeg i flera år, gjorde jag igår slag i saken och rev ur receptet på frukostbröd från fredagens Aftonbladet, som jag läste på pizzerian vid Telefonplan igår.

  Degen blev ju helt makalöst smidig (trots att den var ganska kladdig, om jag inte hade vägt mjölet hade jag nog hällt i betydligt mer), jag behövde knappt ens diska bunken!

  Och bröden i morse blev helt gudomliga. Vilken fantastisk start på veckan! Jag tror minsann att jag ska våga mig på lussebullarna också, om jag gör fördegen nu kan barnen hjälpa till med utbaket i eftermiddag.

  Stort TACK för inspirationen!
  /Annika

 3. hej martin!
  jag står i begrepp att ge mig på dessa bullar, men har lite svårt att lista ut hur själva tajmingen ska se ut, alltså när bör jag börja för att inte bullarna ska behöva bakas klockan 4 på morgonen, alternativt bli överjästa om man bakar av dem vid någorlunda human tid? jaaa jag skulle ju kunna räkna ut det själv naturligtvis, men jag litar inte riktigt på mej själv och är dessutom nyfiken på hur du planerar ett sånthär bak rent tidsmässigt. sen lever ju jäsningen sitt eget liv såklart, så det är väl inte helt lätt att säga såklart… men vad tror du om att sätta fördegen vid tre, och blanda degen runt åtta-nio snåret?

  1. Det låter perfekt som du föreslår. Om fördegen står några timmar mer än så gör verkligen ingenting, så där kan man vara lite flexibel. Man kan till exempel tänka sig att göra fördegen på morgonen och låta den stå i kylen under hela dagen.

   1. tackar så mycket för svar! nu står kissarna i ugnen och gottar sej, får se hur det gått imorron 🙂

 4. Nu är det bara provsmakningen kvar.. 🙂

  Degen var supertrevlig att jobba med och jäste bra. nästa gång blir det fördelat på tre plåtar mot dagens två, lite ihopvuxna blev dem. Tack för ett jättefint recept!

  Nu stoppar maken in vörtbröd nr 2, oxå gjort från din receptbank!

 5. Jag gjorde bullar som växte ihop, precis som du har på bilden.

  Det var häftigt att på morgonen se hur de under natten hade jäst samman till en vacker bullig yta.

  Resultatet blev jättebra!

 6. Hej!
  Jag tänkte baka de runda bullarna i form. Men ska jag låta dem jäsa i formen eller lägga i dem efter den långa jäsningen?
  /Erik

Kommentarer inaktiverade.