Müsli på eftervärme

Här är en otroligt god och lite knäckig müsli som jag gjorde häromdagen. Man kan säga att den är för oss som suktade efter grannbarnens START medan vi själva åt Konsums blåvita. Inspirationen kommer från ett tastelinerecept, men jag anpassade det efter egen smak. Det här är en gansa liten sats men den går förstås att dubbla om man vill. Att rosta den på eftervärmen efter ett brödbak var förresten riktigt lyckat. Förutom att man tar vara på energin så sjunker ju temperaturen hela tiden och risken att den ska brännas blir liten. Här kommer ingredienserna!

4 dl havregryn
1/2 dl linfrö, krossade
1/2 dl kruskakli
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1/2 tsk salt
1 dl hasselnötter
1/2 dl honung (eller lite mindre om man inte vill ha så söt müsli)
1/4 dl rapsolja
1 dl äppeljuice
1 dl russin (obs, rosta inte!)

Blanda alla torra ingredienser utom russin i en långpanna, häll på honung, olja och juice och mosa ihop alltsammans med händerna. Och så skjuts in i ugnen! Jag rostade mina i ungefär en timme på värmen efter ett brödbak. Ugnen hade alltså värmts upp till 250 grader men jag stängde av den när jag satt in müslin. (Om man inte lyckas tajma det med ett brödbak kan man nog rosta i cirka 30 minuter i 200 grader.) Glöm inte att röra om då och då.

8 reaktioner på ”Müsli på eftervärme”

  1. Det ser ut som om du glömt ta med en sorts nötter som syns i mitten av bilden i receptet. Är det valnötter? Pecannötter? Eller ser jag bara fel?

      1. Precis den müslin jag brukar göra i dubbel sats! Valnötter, mandlar, pecannötter är alla jättegoda att ha i. Torkade tranbär, incabär (torkade physalis) är också gott att ha i efter rostningen.

  2. Jag kan rekommendera att testa med riktig lönnsirap istället för honung. Fantastiskt gott!

  3. Det viktiga är just att man inte rostar torra gryn, utan att man har i någon form av socker + lite vätska, det är det som gör det krispigt.

  4. Tror du det går att få med torkad frukt på något vis? Exempelvis aprikoser, eller bränns de bara?

Kommentarer inaktiverade.