7 reaktioner på ”Hela Sverige bakar igen”

 1. Hej Martin!

  I din bok använder du ibland små mängder jäst. Funkar det att frysa jäst?
  Jag har kollat på diverse forum och på kronjästs hemsida och får olika svar… Det känns lite slösaktigt att slänga nästan ett helt paket jäst, även om det knappt kostar något…

  Sedan en fråga om kalljäsning, om man jäser sina degar i kylskåp, skall man ta ut dem under de första timmarna och vika dem då, som det står i dina recept, eller gör man annorlunda när man kalljäser över natten eller dagen?

  Med vänlig hälsning,
  Fredrik

  1. Hej! Jag har inte testat själv, men har också hör att det funkar. Jag sparar min jäst i kylen, oftast klarar den sig en bra tid efter sista förbrukningsdag, så oftast hinner jag använda upp den. Har man ett halvt paket liggande får man väl dra igång en bulldeg i värsta fall! Att den blir lite torr och ser lite vissen ut verkar inte heller ha någon avgörande betydelse.

   Men jag ska nog ta att testa att frysa lite en dag, kan vara bra att veta om det funkar.

   1. Hej!

    Tack för snabbt svar!
    Jag skall också testa att frysa, så vet man i a f.
    Jag brukar kasta jästen när den ser torr och tråkig ut, bra att veta att den funkar ändå.

    Har du något svar på frågan om att vika degar vid kalljäsning också?

    Med vänlig hälsning,
    Fredrik

    1. Sorry, missade den. Jag brukar inte vika degen under tiden den jäser kallt. Oftast försöker jag nog få till en eller två vikningar innan jag sätter den i kylen, men ibland struntar jag helt i det. Den långa läsningen gör oftast degen tillräckligt bra i sig själv.

 2. Hej!

  Jag brukar frysa jästen och det funkar bra. Man måste bara komma ihåg att ta det ut från
  frysen lite före man tänker baka.

  Hälsingar från Finland
  Janne

Kommentarer inaktiverade.