Chad Robertson bakar i Meyers Madhus


Här är filmen där San Francisco-bagaren Chad Robertson bakar fina surdegsbröd i gryta. Blir ni receptsugna så kan jag rekommendera hans superfina bok, Tartine Bread.

8 reaktioner på ”Chad Robertson bakar i Meyers Madhus”

 1. Martin!

  Har äntligen börjat känna att mitt baka-bröd-beroende kommit tillbaka. Har din fina bok ”Enklare bröd” i min ägo, har haft den i sen den kom ut. Har bakat en hel del ur den, och då jag var föräldraledig, passade vila och vika-bröden perfekt! Älskade att stå och vika dessa degar. 🙂
  Nu jobbar jag igen, och fick ett ryck nu ikväll och slängde ihop ett bröd. Dock inte från boken, men det blev väldigt bra ändå. 😉
  Tog fram din bok igen, dammade av den, och nu kliar det i mina fingrar.
  Min fråga till dig är som så, är angående jästiden på långjästa bröd. Om jästiden är 8-10 timmar i rumstemperatur, skulle det kunna stå dessa timmar i kyl över natt, och stå ytterligare 10 timmar därefter i rumstemperatur?
  Tänker att det skulle passa mig att göra degen på kvällen, chop in i kyl, sova, ta ut den, jobba och sen hem och baka.

  Vad tror du om detta? Tack för din fina inspiration!

  Emma

 2. Köpte Chads bok, hur översätter man alla mjölsorter till svenska förhållanden? All purpose flour? White flour?
  Nån som vet?

  1. Jag vet faktiskt inte om man kan översätta rakt av eftersom deras mjölutbud lär skilja sig en del från vårt. Jag använder samma vetemjöl när jag bakar Chads recept som jag använder annars (ofta ica eko special). När han skriver whole wheat kan man nog ta grahamsmjöl eftersom det är just fullkornsvetemjöl och whole rye är fullkornsrågmjöl och alltså det som säljs som rågmjöl här (grovt eller fint får man nog avgöra själv).

   Läs också på sidan 70 i Tartine-boken, där skriver han lite om just vetemjölet.

 3. Hej Martin! Jag har inte kommenterat på bloggen sedan du bytte över från den gamla adressen men jag tycker att du fortfarande skriver fantastiskt bra och att det bara blivit mer och mer intressant att läsa inläggen. Nog om det.

  Robertson berättar i videon att han använder en ”leaven” (vilket jag översätter till en blöt, nyligen matad surdeg?) redan 1,5-2 timmar efter matningen. Har du några tankar kring det?

  1. Tack för de orden!

   Det är klart spännande med Robertsons ”unga” surdeg, och jag har absolut funderat på det. Jag tror kanske inte man kan omsätta det i hemmabaket rakt av dock, eftersom bageriets surdegar som matas dag efter dag och året runt nog har en annan kraft en den man har hemma (särskilt om man som jag förvarar surdegen i kylen och kanske inte använder den mer än några gånger i veckan). Om jag skulle omsätta det på min egen surdeg skulle jag nog ta den efter 4 timmar eller så.

Kommentarer inaktiverade.