Snitta med snits

Foto 2013-03-12 09.52.58 emJag har aldrig varit bra på att rita. Min pappa är väldigt duktig på att teckna och måla, men jag har tyvärr inte ärvt något av det. Exakt ingenting. När en vuxen person ser något jag har ritat så ler de lite överseende och tänker; vad duktiga de är, barnen! Kanske är det av den anledningen, att jag ändå inte har själva känslan, som jag inte har varit särskilt ivrig att skaffa mig en riktig snittkniv att snitta bröden med. Jag kommer ändå aldrig få till de där sirliga och eleganta snitten som vissa bagare får. Men nu har jag i alla fall köpt en. Kniven är ju egentligen inget märkvärdigare än ett litet handtag med ett böjt rakblad längst ut men jag tycker ändå den har sina poänger. Man får bra schvung i snittet och det är praktiskt att man kan sätta på det lila skyddet på kniven så ingen gör sig illa. Klart värd sina 39 kronor (jag köpte den på Cordon Bleu på Vasagatan, men den finns nog lite var stans. Bagaren & Kocken var flera varianter har jag för mig).

10 reaktioner på ”Snitta med snits”

 1. Schysst! Kan man få se lite sirliga snitt snart? Själv kör jag ett eller två snitt med brödkniven, bra resultat men inte så kreativt…

 2. Det ser alltid så lätt ut på alla filmer men när jag försöker själv fastnar bara lilla kniven (jag har en sådant som du) och förstör brödets fina jäsning… vad att göra?

  1. Karin, det enda som funkar bra för mig är att ta fiskfilékniven, en farligt vass jävel (global), och snitta ganska snabbt och hårt. Om jag tar en vanlig slö kniv fastnar den som du beskriver och allt liksom korvar sig. Så köp ny kniv kanske!

 3. Hej!
  Om man vill dubbla ett recept, ska man alltid dubbla surdegsmängden också? Bakade efter ett av dina recept idag där ska vara 100 g surdegsgrund för ett bröd, 200 g låter så mycket om jag vill baka två bröd istället.., men det kanske är så det ska vara?!
  /Helena

 4. Hej!
  Om man vill dubbla ett recept, ska man alltid dubbla surdegsmängden också? Bakade efter ett av dina recept idag där ska vara 100 g surdegsgrund för ett bröd, 200 g låter så mycket om jag vill baka två bröd istället.., men det kanske är så det ska vara?!
  Hälsningar Helena

 5. Haha, tack vare att du länkade till Bagaren&Kocken så gick jag in på deras hemsida precis när de har bra erbjudande på jäskorgar! 😀 Tack för det Martin!

 6. Hej. Vill bara säga tack för alla dina fantastiska recept. Din första bok vittnar med sina många fläckar om hur välanvänd den blivit hemma hos oss, och när din senaste kom tog den med sig ny bakinspiration vilket jag är himla tacksam för. Jag gillar att ha bröd i frysen, får inte riktigt ihop det med att baka färskt bröd under veckan, och det sista har det blivit mycket jästbröd. Men så hittade jag rester i frysen, och fick med mig surdegsbröd till frukost, och förra helgen blev det därför nödvändigt att väcka surdegen till liv igen. Brödet räckte inte så länge, gott bröd äter man ju gärna mer av…

  Vaknade därför i går och insåg att det var dags att göra något åt saken. Med lite skarvande fick jag ihop 300 g hyfsat bubblig surdeg, en kombo av vete och råg, trots att jag inte fått förberett mig på lördagen som jag tänkt, och förstärkte med lite jäst. Valde att göra stockholmslevainen eftersom den alltid är en favorit, men fick använda rågmjöl istället för rågsikt. Eftersom jag inte skulle ha så mycket tillfällen att vika fick det bli assistentknådning, och med undantag för några få vikningar fick degen sen mest stå under dagen. Gräddning och välsignad skärmaskin och i morse fantastiskt gott bröd. Lycka är att baka så gott bröd själv, utan att hålla på att trixa en massa, för att man ibland bara inte har tid med det, och att dessutom veta precis vad som är i. Tusen tack för det!

 7. Hej, tack för underbara receptböcker!

  Jag har en fråga angående snittning. Jag brukar snitta ca 5 mm med vass kniv, men när jag sätter in bröden i ugnen är det precis som att det bildas en skorpa på snitten innan brödet jäst. Så i stället för att det jäser upp i snittet, så brister det i stället undertill, och brödet blir lite som en ballong… Ska jag snitta djupare, eller tror du att ugnen är för varm?

  1. Hej Frida. Jag tror att det kan vara för att bröden inte jäst tillräckligt när du stoppar in dem i ugnen… Testa att jäsa dem lite till innan du skjussar in dem i ugnen och se om det funkar. Jag är inte säker, men det känns som jag läst tidigare på Martins blogg att om bröden spricker på sidan så är det för att de är underjästa.

   Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.