Mer fullkornsvete, tack!

Jag bakade just upp det sista av mitt finmalda fullkornsvetemjöl från Råberga kvarn. Och det blev så gott! Jag måste försöka beställa en påse till. I den bästa av världar skulle någon sätta upp en webshop där små kvarnar kunde sälja sitt mjöl. Kan inte någon där ute göra det?

Jag bakade helt enligt den metod som jag beskrev i förra inlägget. 150 gram av mjölet var Råbergas fullkornsvetemjöl, resten var vetemjöl special (ja förutom några gram rågmjöl i surdegen då). Den lilla mängden fullkornsvete ger massor av smak och brödet blev mycket saftigt och gott på alla sätt. Jag blir så glad av såna här bröd. Och mätt!

 

12 reaktioner på ”Mer fullkornsvete, tack!”

 1. Det vore verkligen den bästa av världar, en mjöl-webbshop!
  Det är är ett himla trixande att hitta mjöl, så oftast blir det vanliga från butiken och det utbudet är inte stort. 🙁

 2. Hej,
  Kolla in på småskaligt.se
  Där finns mjöl att köpa o en massa annat smått o gott.
  MVH Ke

 3. Hej Martin!
  Jag är journaliststudent i Göteborg och håller på att skriva ett reportage om surdegsbröd och surdegstrenden.

  Jag skulle vilja prata någon minut med dig om surdegstrenden och varför du tror att den kom. Vad är den ett tecken på? Och hur länge håller den ut?

  Jag har kontaktat Natur & Kultur för att komma i kontakt med dig, utan resultat. Så jag provar här istället. Det är dock lite brådis, behöver prata med dig under dagen.

  Du kan väl mejla mig om du är intresserad och har tid. Så kan jag ringa upp dej och ställa några korta frågor. Mejlen ser du förhoppningsvis vid mitt namn.

  Tack!

 4. jag har en fråga: Kan man använda rågsurdeg när man ska baka ett grahamsbröd? Det står i receptet att man ska ha vetesurdeg men jag har bara råg. Funkar det ändå?

  1. Hej!
   Det går alldeles utmärkt att ta råg!
   Det är ett jäsningmedel , inte smaktillsats.
   så du kan blanda hej vilt,enligt mig
   /Anders

 5. Nu har jag äntligen inhandlat en snittkniv, så jag hade höga förväntningar på mina snitt när jag lyckligt snittade mina bröd igår kväll. Tyvärr sprack de inte alls upp sådär fint som dina bröd gör. De jäser liksom det som jag snittat, men fortsätter inte spricka sådär vackert som dina gör. Why????

  1. Snittade du dem precis innan de skulle in i ugnen. If not, thats your problem 🙂

 6. Hej Martin!

  Jag vill rekommandera lite gränshandel! I Norge kan man köpa gramhamsmjöl i olika malningsgrader: fint och grovt. Dessutan kan man köpa fibramjöl som är extra finmalet fullkornsvete.

  http://www.mollerens.no/Produkter/Mel-og-fro/Hvete/

  också kornmjöl (bygg) och rug (råg) finns i olika malningsgrader. Norrmän äter traditionellt mer grova bröd, då vi äter smörgåsar till lunch och behöver lite mer mättnad och fiber i lunchbrödet.

Kommentarer inaktiverade.