Croissantprojektet

Photo 2013-05-09 07 44 22Om man bortser från någon gång på 90-talet då jag bakade såna där som kommer i en poffande konservburk, så har jag faktiskt aldrig bakat croissanter. Jag har alltid tänkt att det verkar för krångligt för att vara värt besväret. Härom dagen tänkte jag ändå att jag skulle testa. Jag hade två utgångspunkter. Det ena var att det skulle vara en knådfri deg. Det blir ju ändå en del pyssel med bakningen, så själva degen skulle åtminstone sköta sig själv. Det andra var att det skulle vara nattjästa så att man kunde få dem till frukost utan att kliva upp mitt i natten. Och en sak till förresten, jag bestämde mig för att göra en riktigt liten deg eftersom man ju faktiskt inte kan konsumera hur många croissanter som helst under en dag och att de inte är något vidare att frysa.

Och det gick faktiskt riktigt bra! De fick inte riktigt den där allra finaste bladiga strukturen inuti – i mitten var de aningen ”brödigare” än hur bagerierna får till sina – men smaken var fenomenal och den där lyxiga croissantkänslan infann sig helt och hållet. Och idag när jag cyklade förbi Gateau på vägen hem och köpte en av deras så kunde jag också konstatera att trots att deras kanske ser lite elegantare ut så tycker jag ändå att mina egna var godare.

Min lilla deg som fick jäsa på 1 gram jäst gav 9 goda croissanter. Den som vill ska såklart få receptet, men jag måste fila lite på det och komma ihåg att ta lite bilder längs vägen. Det är ju i själva vikandet och kavlandet som croissanterna blir croissanter, och det gör sig nog bäst på bild. Ska ta hjälp att knäppa lite några rutor nästa gång jag bakar dem.

 

10 reaktioner på ”Croissantprojektet”

 1. Jag säger som Gert: Äntligen! Jag skulle också väldigt gärna baka croissanter över natten som är färdiga till frukost. Men det verkar ju så besvärligt. Ser fram mot att du delar receptet 🙂

 2. ser också fram emot recept! tänkte också uppmärksamma dej på en grej som du kanske inte märkt själv: i högerspalten över dina instagrambilder står det ”INASTAGRAM”, vilket du kanske vill ändra på.

 3. Jag har gjort Sebastian Boudets croissanter med vetesurdeg. De jäser över natten så man får nybakt utan (?) ansträngning till frukost. Visst det är lite knådning men inte mkt jämfört ned tiden det sen tar att kavla. Och mitt tips är att göra en stor sats och sen frysa in färdigrullade, ogräddade croissanter. Bara ta fram och pensla på kvällen (jäser i avstängd ugn), baka av på morgonen. Magnifikt resultat, jag kunde inte se skillnad mellan de frysta och de andra!

 4. Hej Martin,
  jag bakade croissanter oxå, men jag kunde konstatera att kavlingen är den springande punkten. Om den är inte noggran gjordt, så blir croissanterna ”brödiga”. Kavlingen utan maskin, jag är rädd, det är omöjligt att kavla med händerna och kaveln. Degen (med smöret inlindad) är så motsträvande …
  Mvh, Harald

 5. Ett tips är att man kan frysa in degen som den är precis innan man rullar dem inför sista jäsningen. Då kan man tina dem någon timme i rumstemperatur innan man jäser dem över natten=)

 6. Hej!
  Vet du (eller någon annan?) om jag kan starta och mata en vetesurdeg med saltåkvarns vetemjöl special? Vanliga saltå kvarn vetemjöl finns inte här där jag bor.

  1. Det kan du absolut göra! Den enda skillnaden (så vitt jag vet) mellan special och ospecial är att det är mer protein i special. När du sedan bakar brödet är det bättre att använda special, eftersom det är mer gluten i special och därmed jäser brödet bättre.

   Komplettera gärna om någon tycker att jag har fel. Och välkommen in i surdegsträsket Niklas, du kommer aldrig att kunna ta dig ur!

Kommentarer inaktiverade.