Snart är jag nere på ett halvt gram jäst

Jag har en dåligt nyhet och en bra nyhet. Den dåliga nyheten är att jag fick inte riktigt till croissanterna den här helgen. Trots den minimala mängden jäst (ett gram) så hann croissanterna bli överjästa under natten. Jag får antingen minska mängden jäst ytterligare eller helt enkelt låta dem jäsa på ett lite svalare ställe. Man skulle förstås kunna tänka sig att de fick jäsa i kylen, men jag misstänker att smöret då stelnar på ett sätt som gör att de inte alls jäser i som de ska. Den goda nyheten är att croissanterna trots allt var ganska goda.

Jag bakar i alla fall utifrån proportionerna 200 g vatten, 360 g mjöl, 6 g salt, 18 g socker. Degen (som är otroligt fast för att vara en bröddeg!) rör jag ihop på morgonen, plastar in och låter vila i kylen under dagen. På kvällen kavlar jag sedan in 150 g smör i degen. Degen kavlas i tre omgångar och vilar i kylen däremellan. I de mer trovärdiga recept jag kollat på ska degen vila en timme i kylen mellan varje kavling, men det tycker jag blir lite väl utdraget i tid för att det ska kännas smidigt så jag har nöjd mig med 20 minuter. Jag gissar att den där vilan egentligen behövs för att smöret ska hålla sig kallt och inte kavlas in i degen, men ändå … Funderar på om man skulle kunna ha degen i frysen i fem minuter mellan varven istället. Vad tror ni om det?

5 reaktioner på ”Snart är jag nere på ett halvt gram jäst”

  1. använd surdeg istället för jäst så kan de jäsa under hela natten utan att bli överjästa

  2. Jag tror det funkar med frysen! Jag stoppar pajdeg i frysen när den skall vila och det funkar bra. Finns visserligen inget hävningsmedel i pajdeg, men du har ju tidigare visat att det går bra att frysa exempelvis surdeg så..

  3. Croissants verkar ändå svårt tycker jag! Jag och min fru funderar på att göra ett svårare bak i månaden rent tekniskt för att lära oss mer. Kanske kan detta bli ett framtida bak!

  4. Jag tror att den ska vila för att glutenet ska få slappna av. Så att croissanterna blir krispiga och inte sega. Samma anledning som pannkakssmet ska vila innan man steker pannkakor. Men blir det bra så är det ju bra med 20 min!

  5. Hej Martin!
    Tack för receptet. När du har tid får du gärna skriva lite om hur de ska vikas och formas + ugnstemp. och antal minuter.
    Ser fram emot att testa!

Kommentarer inaktiverade.