Jag glömde surdegen på fastlandet i år igen, och när jag nu ska starta en ny tänkte jag ta tillfället i akt att 1) testa en ny metod där jag redan från början gör surdegen på lika delar råg och vete, och 2) bjuda in till en liten sommarskola för den som vill göra en egen surdeg och baka sitt eget surdegsbröd.
Första steget blir att i en liten burk blanda 2 msk vatten med 1 msk vetemjöl och 1 msk rågmjöl. Jag använder Saltå kvarns rågmjöl och vanligt vetemjöl från Roma valskvarn som inte är ekologiskt. Många är vi som brukar tipsa om att mjölet helst ska vara ekologiskt, men jag har även hört många vittnesmål från folk som lyckats bra även med konventionellt mjöl.
Jag använde nu kallt vatten eftersom surdegen ska stå så länge att jag tänker att det ändå är temperaturen i omgivningarna som är avgörande. Och det gäller som ni kanske vet att det inte är för kallt, då kan det bli svårt att få fart på de mikroorganismer som finns i mjölet att vakna till liv.
Nu låter jag burken stå framme i köket i ett dygn. I vintertider hade jag letat upp något ställe där det är lite varmare som exempelvis skåpet ovanför kylen, men såhär i sommartider brukar temperaturen inte vara några problem.
Om allt går som det ska kommer surdegen vakna till liv inom de närmsta dagarna och om ungefär en vecka ska vi kunna baka ett gott bröd. Sen när vi väl fått fart på vår surdeg kan den leva hur länge som helst bara man matar den då och då. Det kan verka lite virrigt för den som ger sig på surdegsbakning för första gången, men det kommer att klarna. Jag ska göra mitt bästa för att förklara. Imorgon fortsätter vi.