Naanbröd, ett lyckat första försök

Jag bakade naanbröd idag. Eller i alla fall något som påminner om ett. Jag utgick från Niklas Ekstedts recept, men stuvade runt lite så att det skulle passa ett mer knådfritt och långjäst koncept. Jag struntade också i bakpulvret eftersom jag inte gillar att tillsätta saker som jag inte vet vad de gör för nytta. (Enligt min frus syster som bor i London lär de där tillsätta bikarbonat när de bakar med yoghurt för att ta bort den syrliga smaken. Kanske kan vara en förklaring.)

Hursomhelst. Bröden blev inte precis som de är på indisk restaurang, men de blev mycket, mycket goda! Till nästa försök ska jag ta reda på om de på restaurangerna använder annat än vetemjöl och om de möjligtvis penslar bröden med ghee snarare än vanligt smör som jag hade. Någon som vet på rak arm kanske? Såhär gjorde jag mina bröd om någon är sugen på att testa.

På morgonen blandade jag 2 g jäst (som två små ärtor), 1 dl vatten, 1 msk olivolja, 1/2 tsk socker, 1/2 tsk salt, 1 1/2 msk yoghurt och 2 1/2 dl (150 g) vetemjöl special. Jag knådade inte utan blandade bara ihop till en deg. På med lock och så in i kylen hela dagen.

Framåt sena eftermiddagen tog jag upp degen på ett mjölat bakbord (fast borde nog använt olivolja istället), delade degen i två bitar, spände ut degen lite och vek ihop till två små paket. Under tiden de fick jäsa, cirka 45 minuter, värmde jag ugnen till högsta möjliga värme. När degen jäst drog jag ut de båda degbitarna till naanbrödsliknande form, lade på ett bakplåtspapper och skjutsade in i ugnen. När de såg fina ut, efter kanske 7–8 minuter, tog jag ut dem och penslade med rikligt med smält smör. Gott!

 

7 reaktioner på ”Naanbröd, ett lyckat första försök”

 1. Ok Martin, du ska få det bästa Naan receptet, glöm Ekstedt recept. Går så klart bra med mindre mängd jäst (färsk eller torr, your choice) till detta recept, och kall jäsning.

  Naan, bästa receptet

  INGREDIENSER:
  INSTRUKTIONER:
  1 paket torrjäst (vanligt)
  2,5 (2,3) deciliter 45-50 gradigt vatten
  4 msk socker
  3 msk mjölk (gärna röd, eller gammaldags)
  1 normal stort ägg, lätt vispat
  2 tsk salt
  8-10 dl vetemjöl (special)
  1-2 tsk nigella, lökfrön
  Lite neutral olja (ca ½-1 msk)
  (ev finhackade vitlöksklyftor blandad med smör (el gee) och mynta som breds på innan bakning av brödet)
  (ev till servering smör eller gee för vanliga naan bröd)

  1) I en stor bunke, lös upp jästen i vattnet. Låt det stå i cirka 10 minuter.
  2) Blanda i socker, mjölk, det vispade ägget, salt, nigella och tillräckligt med mjöl för att göra en mjuk deg.
  3) Knåda degen 6-8 minuter på en lätt mjölad yta tills degen är smidig.
  4) Lägg tillbaka degen i bunken och häll på lite neutral olja (tex raps el majs) och vrid runt degen i detta så att den blir oljig på alla sidor.
  5) Täck över degen med ett lätt fuktig bakhandduk och låt jäsa ca 1 timma eller tills degen har dubblat sin volym.
  6) Knåda ner degen.
  7) Nyp av lagom stora bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  8) Låt jäsa under den fuktiga handduken ca 30 min.
  9) Ta en deg boll i taget och platta till i handen och dra ut den så att den blir lagom tjock (gärna lite olika tjock på olika ställen) på alla ställen.
  10) Grädda med sten som sitter högt upp i ugnen (lite mellanrum mellan sten och värmeelement) på högsta möjliga värme, alt i en OBH nordica pizza ugn (allra helst tandoor om du har det :=).
  12) Servera med gee (klarat smör).

  Detta är det bästa recept jag kommit över för ett gott lite segt naanbröd mycket likt det som serveras på indiska restauranger.

  Testa så får du se, du blir inte besviken.

  Mvh

  Mange

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *