På med kastrullen!

  

Ett problem som lätt uppstår när man bakar ett bröd i en vanlig hemmaugn är att den heta och torra ugnsvärmen ger brödet en hård skorpa långt innan brödets innanmäte hunnit expandera. Brödet stänger in sig i skorpan och kan inte resa sig. Resultatet blir ett onödigt kompakt bröd. Ett sätt att komma runt problemet kan vara att ha en baksten i ugnen och att hiva in vatten på en plåt i botten av ugnen. Bakstenen ger en jämn och bra värme medan vattnet förångas och hjälper ytan att hålla sig mjuk, så att brödet kan växa.

Men det finns andra, enklare sätt. Jag har tidigare skrivit om hur man kan baka brödet i en gryta. Grytan blir till en egen liten bakugn med jämn och fin värme där brödet kan expandera och resa sig i lugn och r0. Idag testade jag en ännu enklare metod: att sätta en upp och nedvänd kastrull över brödet, som en hatt liksom. Och det funkade hur fint som helst! Efter 20 minuters bakning tog jag av kastrullen och bakade sen ytterligare 20 minuter för att brödet skulle få en ordentlig skorpa. Brödet jag bakade är förresten en hyllning till grahamsmjölet med lika delar graham och vanligt vete, en klick honung och lite yoghurt.

18 reaktioner på ”På med kastrullen!”

 1. Jag skrev idag på min blogg om att sänka värmen i en varmluftsugn, jag läste det i ett av dina inlägg nyligen. För några dagar sedan bakade jag ett surdegsbröd och sänkte värmen och det blev riktigt bra!

  Tusen tack för det tipset!

  Jag ska förstås prova kastrull-tipset också trots baksten och isbitar.

 2. Vilken kul idé, skall pröva första bästa dag! Och brödet låter jättegott, har du ett recept man kan följa?

 3. Ser riktigt gott ut.
  Någon som har ett bra recept på hamburgerbröd?
  Har du något förslag Martin.

 4. Hej! Har du testat ”five minute artisan bread”? I så fall, blir det bra/ok?
  Mvh Amanda

  1. Hej! Nej, jag har nog den där boken någonstans, men jag har inte testat metoden fullt ut. Men om man fullföljer metoden som den beskrivs tror jag säkert det kan bli bra resultat. (ledsen för sent svar …)

 5. Hej! Har du eller någon som läser bloggen tips på var man kan få tag i större påsar rågmjöl? De 1-1,5 kg påsar som finns i butikerna är fjuttigt små och tar snabbt slut. Inte ens Martin Olsson har större förpackningar. Bor i stockholmstrakten.

 6. Park Konditori kan du köpa 25 kg säck om du vill annars väger dom upp storleken som du vill ha.

 7. Behöver grytan värmas upp innan eller kan den vara kall? Jag har sett ett filmklipp med Chad Robertson där grytan va kall och jag undrar om du har provat det? Brände mig senast idag på att baka bröd i gryta då jag tycker det är svårt att få brödet rätt i grytan från jäskorgen. Eller så är det bara jag som är klumpig 🙂

 8. Hej!

  Skulle man kunna baka surdegsbröd så istället för i gryta då? På samma sätt, med samma tider? Det borde väl ge samma effekt?

  Hur ska man tänka på storleken på kastrullen? Hur stor ska den vara ungefär till hur mycket deg?

 9. Hej Martin!
  Jag har roat mig i sommar med dina recept, och haft stor glädje av dem. Inte minst vildjästen. Vill bara säga att det som var kvar min vildjästskvätt fick stå i kylen utan att användas i ca en månad nu, och så testade jag att bara baka på den, folklevain från dag 1, alltså, och det gick hur bra som helst. Det finns några matskedar kvar. De får fortsätta stå, så får vi se hur länge den ”lever”.
  TACK för all inspiration!
  Linda

 10. Hej!

  Jag testade att göra två lite mindre bröd med kastruller ovanpå igår.
  En fråga som kom upp är hur stor kastrull i förhållande till bröd du har, och jäser du under kastrullen?
  Jag la på kastrullerna före sista jäsningen och när jag sedan tog ut dem ur ugnen i halvtid så hade de ju såklart fastnat. Annars blev det bra, höga och fina!

  1. Hej! Nej, jag gräddar bara bröden i kastrullen. Jag tycker det funkar bäst med en rejält stor kastrull eller en gryta, alltså betydligt större än själva brödet.

Kommentarer inaktiverade.