Knådfri första advent!

Det doftar lussebull! hojtade Ture när han kom hem från förskolan igår. Och det gjorde det. Här kommer receptet på den knådfria saffransdegen.

0,5 g saffran
1 tsk socker
1 tsk rom

12 g jäst
250 g vatten
250 g mjölk
200 g strösocker
150 g smör
5 g salt
850 g vetemjöl (jag använde Saltås special)

2013-11-28 14.57.16Blanda saffran, socker och rom eller annan sprit och låt stå några timmar. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke, men ta inte allt mjöl på en gång, utan gör först en slät smet med 500 gram av mjölet och blanda därefter ner återstående 350 gram. Degen ska vara rejält kladdig. Täck bunken med lock eller plast och låt stå 1 1/2–2 timmar.

Skrapa ut degen på ett bakbord och vik ihop den till ett paket. Har man ett helt slätt underlag krävs inget mjöl, men man kan fukta händerna lite så klibbar det mindre. Man kan också använda en degskrapa som hjälp. Målet är att man ska få en slät kudde av degen. Täck med plastfolie och låt jäsa cirka 1 1/2 timme.

Dela nu degen i bullstora bitar. Jag brukar faktiskt väga degbitarna, tycker det blir enklast så och så blir det på ett ungefär lika stora. Runda släta bullar gjorde jag 60 gram, och de traditionella lussekatterna lite större, 70–75 gram. Men det där gör man som man vill.

Släta bullar (som jag efter gräddning penslar med smör och rullar i socker): Rulla de små degbitarna till runda släta bullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med plast (till exempel en uppklippt matkasse) och låt jäsa till nästan dubbel storlek. Mina tog nästan 2 timmar på sig.

Katter: Rulla först runda bullar, låt vila cirka 10 minuter. Rulla ut till 10 cm långa korvar och låt vila 10 minuter. Rulla slutligen ut dem till cirka 20 cm och snurra till lussekatter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med plast. Låt jäsa till närapå dubbel storlek, cirka 2 timmar.

Russinen lägger jag i en kopp med hett vatten under tiden bullarna jäser så blir de saftiga och bränns inte i ugnen. Ploppa i dem försiktigt när bullarna jäst klart. En annan sak som man kan förbereda medan bullarna jäser är sockerlag. Om man vill kan man förstås på klassiskt maner pensla bullarna med ägg innan gräddning, men jag väljer istället att pensla med sockerlag, och då efter gräddning. Sockerlag gör man superenkelt såhär: koka upp 1/2 dl socker och 1/2 dl vatten och tillsätt om du vill 1/3 vaniljstång och/eller lite rivet apelsinskal (jättegott!).

Värm ugnen till 210 grader i god tid. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg på över- och undersida. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla med smör eller sockerlag.

Hängde ni med? Jag är mitt mellan Bolibompa och middagsmaten så det gick kanske lite fort. Ni får fråga om det är oklarheter. Lycka till och trevlig första advent!

45 reaktioner på ”Knådfri första advent!”

 1. Tack för ett efterlängtat recept! Jag undrar ungefär hur många bullar man får ut av detta recept? Tack på förhand!

 2. TACK för bästa lussebullsreceptet! Vi kan inte sluta äta av de luftigaste och samtidigt de saftigaste bullarna jag nånsin bakat.

 3. Dags att baka! Två frågor:

  1. Använder du ekologiska jäst eller den röda jästen?
  2. Använder du rumstempererat smör eller smält smör?

  Ann

  1. 1. Jag Använde inte den röda jästen, utan den vanliga blå eller ekologiska. (Men råkar man bara ha röd jäst hemma går det fint det med, då kan man ta några gram mindre bara.)
   2. Smöret kan vara rumstempererat eller kallt. Jag brukar använda kallt smör som jag hyvlar ner i degen med en osthyvel. Då går det lätt att blanda.

   Lycka till!

   1. Tack för snabbt svar! Då var det lite som jag trodde då. Gillar ekologiskt, och kör på det!

    God helg!

 4. hej, tack för fint recept. Men jag undrar var du hittar ekologisk jäst. Den enda jag sett var torkad och det var via ett bageri i göteborg (cum pane). MVH Kicki

  1. Kicki – jag har köpt eko-jäst på det enda ställe i Göteborg där jag sett den. ICA Focus – den är verkligen inte vanligt förekommande.

  1. Å kaaaan du inte berätta hur det blev med kokosolja? Jag är allergisk mot mjölkprodukter och är nyfiken att prova veganiserat!!!

 5. Gott med lussekatter!! Jag undrar om du kommer med något härligt vörtbröd i år eller om jag ska kika bland dina äldre recept? Jag ska ut på vörtjakt snart tänkte jag!
  Åsa

 6. Hejsan,
  Är supersugen på att prova en knådfri lussedeg. Men för mig som är en ovan bakare undrar jag om du löser upp jästen i fingervarm mjölk innan du blandar i hop allt?
  Tack!

 7. Trevligt att saffransbullarna kom! Skall prova snarast. Jag gillar att du har låg jäst och mjölmängd. Vörtbrödet i din senaste bok var bra, men alltid kul och du har ett till!
  Tack!

 8. Hej! Skulle du kunna tipsa mig om ngn ”baka bröd” kurs, i skåne. Gärna i nordvästra skåne! Jag blir galen av att googla runt. Tack för en inspirerande blogg / Helena Ängelholm

 9. Hej!

  Enligt en omvandlare på internet blir 850 g ca 14 dl vetemjöl. I andra recept (dom jag har använt mej av) har man 1 g saffran till den mängden mjöl.

  Nu får man väl ut mer saffransmak tack vare din rombehandling, men tror du att det blir för mycket saffran om man tar två paket i stället för ett? Eller har du mindre saffran för att du inte är lika förtjust i det som jag?

  / Simon

  1. Jag tillsatte 1 gram saffran när jag bakade enligt detta recept och det fungerade bra.

  2. KAN man ha för mycket saffran? 😉 För min del är det mer en kostnadsfråga än en smakfråga…

 10. Hej Martin! Det blev så goda bullar. Vi provade även med lite apelsin skal i sockerlag som du skrev. Nam! Tack igen. Har bakat med surdeg cirka 3 år och tycker att det är så roligt. Längtar till din Jul bröd. God Jul till dig och familjen.

 11. Tack för receptet! Sett till konsistensen blev de här lussekatterna de bästa jag någonsin provat, men ett halvt gram saffran var i snålaste laget enligt mina smaklökar.

 12. Bakade dessa igår, men gjorde längder fyllda med mandelmassa och russin istället för bullar. Otroligt gott! Nästa gång tar jag nog en påse saffran till, det är precis på gränsen till lite lite med fem gram. Men det kanske också beror på hur länge man låter saffranet dra i spriten?

  Tack för ett superfint recept!

 13. Hej. Undrar varför du använder jäst och inte surdeg till
  Vörtbröden? Skulle önska ett recept med bara surdeg.

  1. Det undrar jag också. Surdeg finns alltid hemma men inte alltid jäst. Finns det nått enkelt sätt/tumregel att ersätta jäst med surdeg?

   1. Många hävdar att vörtbröd är för tungjäst för att baka på surdeg, men jag har testat och det går alldeles utmärkt.

    Här kommer ett enkelt knep för hur du omvandlar ett jästrecept till surdegsrecept (eller komponerar ett eget bröd). Det kallas baker’s percentage eller bagarprocent på svenska.

    Det går till så att du utgår från att mängden mjöl är 100%, sedan beräknar du de resterande ingredienserna utifrån mjölet. Mängden surdeg bör bestå av ca 20% av mjölmängden för att ha en viltid om ca 12h och en jästid om ca 12h (2% jäst om man bakar med det istället för surdeg och då blir förstås vil- och jästiderna helt andra). Vatten utgör ca 50-60% (detta varierar beroende på hur mycket vätska du har i din surdeg, jag har 50/50 av vatten och mjöl). Saltmängden ligger på ca 2%. Så här kan det se ut i ett enkelt bröd:
    100% mjöl = 1000 g
    60% vatten = 600 g
    20% surdeg = 200 g
    2 % salt = 20 g

    1. Det går nog fint att baka med surdeg också, men då kan det nog vara en poäng att dra ner lite på sirapen.

     I min första bok finns ett recept på en gotlandlimpa på surdeg, om man utgår från det och sen kryddar det som en vörtbröd skulle man nog kunna få nåt jättefint! Det ska jag nog testa en dag. (nu blir det ju att man bakar vört rätt sällan, så det kanske dröjer. Tycker också jästvarianten är fenomenal.)

     God jul!

 14. De blev prima,tack för receptet, men som tidigare kommenterare dubblade jag också saffransmängden. Jag undrar dock hur man bäst förvarar lussebullar, för de blir ju torra nästan på en gång…är det frysning eller äta alla på en gång som gäller eller finns det nåt hemligt trick. Lägga de i brödrosten och sen bre smör på e förstås inte heller helt fel…God Jul!!!

 15. Dessa lussekatter blev superduper goda, absolut det bästa receptet jag testat! (För övrigt bakade jag på havremjölk vilket alltså gav minst lika goda bullar som annars!)

 16. Hej!
  Tänkte testa dessa, men undrar bara om mjölk och vatten ska vara kallt/varmt/ljummet? Gissar på kallt men samtidigt är ju inte första jästiden så lång som för långjästa bröd, så jag blev osäker.

 17. Hej Martin!

  Älskar din bok och dina recept, så förklarande och bra.

  Jag testade till julen att baka dessa lussebullar, men av någon orsak sjönk bullarna (som om luften skulle ha lämnat dem) då jag penslade dem, som om de vore överjästa?

  När jag sedan åt bullarna var de nog helt goda, men blev kanske litet väl torra i smaken och som sagt litet platta.

  Hur vet jag att degen inte blir överjäst? Var det månne det som överhuvudtaget var problemet?

  // Julia från Finland

  1. Hej! Det låter som att bullarna var överjästa. Det är svårt att ange exakta tider för jäsning, eftersom det handlar så mycket om temperaturen. Man får hålla lite koll på dem under jäsningen och känna på dem försiktigt. Nästa gång tar du dem lite tidigare!

 18. Hur funkar det att kalljäsa lussebullar? Blir de bättre med vanlig jäsning eller ska man testa kalljäsning kanske?

  1. Det går jättebra! Jag brukar göra som passar bäst rent logistiskt, och jag har inte upplevt någon avgörande skillnad när det gäller lussebullar.

Kommentarer inaktiverade.