Extra extra! Nu blir det podcastpremiär!

P1030545

Om supervetet från Kazakstan och hur det hamnade i våra mjölpåsar, handlar premiäravsnittet av PAIN DE MARTINS PODCAST! Lyssna direkt i spelaren eller ladda ner avsnittet här. RSS här.

I podcasten talar jag om Kravs regler för import av råvaror, dem kan du läsa här. Pressmeddelandet från Saltå kvarn finns här. Bilden ovan, som föreställer just ett vetefält i Kazakstan, kommer från Lantmännen. Synpunkter på podcasten kan man lämna i kommentarerna nedan eller maila till paindemartinspodcast[at]gmail.com.

12 reaktioner på ”Extra extra! Nu blir det podcastpremiär!”

 1. Hei Martin!

  Stilig med podcast, og bra at noen går i dybden på det her temaet.

  Vi bruker Saltå special som vårt hverdagshvetemel. Her i Norge er det enda vanskeligere å få tak i bra økologisk hvete enn i Sverige. Vi har et par små møller, men kvaliteten er så vanskelig at det ikke er mulig å bygge sin bakehverdag på det – i alle fall ikke slik vi baker.

  Det er veldig viktig med lokal matproduksjon, men går man for langt i den retningen blir man fort pinlig opptatt av landegrenser. Mat koblet med livsstil blir fort fetisjisme. Ikke desto mindre tror vi det er viktig å benytte seg av lokale møller når man handler fullkorn, særlig urkorn! Det siste er jo en gullgruve. Hvis klimakrisene går langt nok vil ikke det konvensjonelle jordbruket være tilpassningsdyktig for de skiftene miljøene, mens urkornet nettopp er i stand til å vokse i ulike og skiftende miljøer – det har denne intelligensen fra naturens side.

  Takk for at du deler!

  Ille bröd

 2. jag har ägnat senaste nätterna åt att försöka hitta en surdegspodcast, men det verkade inte finnas. tack för att du hör mitt rop på hjälp! 🙂

 3. Miljötänk!

  Bra och intressant vinkling det där om att tillsätta 10% importerat ekologiskt vete så kan man använda så mycket större del av den inhemska produktionen till livsmedel. Alternativet hade varit att det svenska spannmålet ”kasserades” till djurfoder alltihop.

  Tänk om folk bara kunde tänka landskapsvård när de köper mjölk, kött och korv också. Jag menar att tyska kossor har det säkert bra i Tyskland, men de betar inte i svenska hagar och håller det svenska landskapet öppet. Om det tillåts växa igen är det väldigt mödosamt att röja marken igen…

 4. Mycket bra podcast med intressanta perspektiv! Otroligt ambitiöst med intervjuerna.

  Ser fram emot nästa avsnitt!

 5. Fin podcast! Man skulle nästan kunna tro att man lyssnade på Vetandets värld eller något annat i P1. Intressant och bra kvalitet! Gör gärna fler fördjupningar i mjölet som råvara. Det förklarades t ex inte fördelar och nackdelar med askorbinsyra eller vad falltal är. Finns säkert mer nyttigt du kan upplysa oss lyssnare om.

 6. Intressant och mkt proffsigt gjort. Lät verkligen som en riktig radiosändning. Har du kollat med sr? Kanske går att få med dina sändningar i deras program Meny. Enda kritiken är intro/avslutnings musiken men de handlar väll mer om personlig musiksmak.
  Lyck till!

 7. Såååå kul med podcast Martin, Tack!! Intressant program, och roligt att få höra din röst.

Kommentarer inaktiverade.