En god semla

Här kommer recept på en jättegod semla. Det är världens enklaste deg som inte behöver knådas, vikas eller fixas med, men den tar några timmar på sig.  Jag rörde ihop degen i samma sekund som herrarnas stafett startade i söndags, och den första semlan fick min pappa i handen när han skyndade till fyrabussen mot Ingarö. Det tar alltså fem timmar från det att man börjar tills semlorna står på bordet. Om man vill ha förmiddagssemlor kan man med fördel göra degen kvällen innan och låta den jäsa i kylen under natten.

Förutom den knådfria degen måste jag säga att fyllningen blev en fullträff. Jag använde vanlig mandelmassa men blandade i lite rostad och hackad mandel. Mums!

Deg (ca 24 bullar)
25 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
150 g socker
150 g smör (kallt, hyvlas ned i degen)
5 g (1 tsk) salt
10 g (1 msk) hel kardemumma (mortlas)
850 g vetemjöl (jag använde special)

1. Blanda alla ingredienser men ta inte allt mjöl på en gång. Jag börjar med att med handen blanda ihop en smet med 500 g mjöl och tillsätter därefter resterande 350 gram.

2. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Att degen inte är riktigt slät och fin är helt i sin ordning. Efter första jäsningen kommer den att hitta formen. Täck degen med plastfolie och låt jäsa 2 timmar, eller över natten i kylskåpet.

3. Nu ska degen ha jäst upp en del, men det är inte så noga exakt hur mycket. Strö på lite mjöl och klappa ihop degen till en platta. Skär remsor av degen och dela därefter i bitar om cirka 60 gram. Det är lätt hänt att bullarna blir lite för stora, så jag rekommenderar att man väger någon bulle så man får lite koll. Rulla degbitarna till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar. Har man brådis ställer man dem på ett varmt ställe så går det lite snabbare.

4. Sätt ugnen på 225 grader i god tid.

5. Pensla bullarna med äggstrykning (blanda 1 ägg med en nypa salt) och sätt in i mitten av ugnen. Grädda tills de fått fin färg, 10–15 minuter.

Fyllning
Det här receptet räckte till cirka 12 semlor.

1 dl sötmandel
200 g mandelmassa
brödet som gröps ur semlorna
en skvätt grädde
en skvätt vatten

Rosta mandlarna i en stekpanna tills de fått fin färg. Hacka mandeln och blanda med mandelmassan och brödet som blir över när man gröper ur semlorna. Tillsätt lite grädde och lite vatten eller mjölk tills du fått en lagom konsistens på fyllningen.

Ja, sen är det bara att sätta ihop dina semlor med lite vispad grädde och florsocker på toppen. Ett florsockertips är att strö på det med hjälp av en tesil. Hos oss serveras semlorna utan hetvägg, men det där gör man som man vill.

 

 

12 reaktioner på ”En god semla”

 1. Mmm, hembakta semlor är godast! Jag har en fråga ang dina långjästa matbröd. Jag bor fn i Beijing och har inte tillgång till färskjäst utan använder mig av torrjäst. Jag har en känsla av att jag borde använda ljummet istället för kallt vatten om jag ska göra ett av dina långjästa bröd och byter ut färskjäst mot torrjäst, eller tror du att den kommer igång ändå fast kanske behöver längre jästid?

  1. Jag är hemskt dålig på torrjäst, men en idé skulle kunna vara att du blandar ut torrjästen in en liten skvätt ljummet vatten så att den kommer igång, men att du sen använder kallvatten när du blandar degen. Återkom gärna med resultat, vore kul att höra hur det funkar. Hur är mjölet i Kina förresten?

   1. Torrjäst i kallt vatten är inget större problem, inte enligt min erfarenhet i alla fall. Det man skall komma ihåg är att ca 11-12g torrjäst motsvarar 50g färsk. Dvs man måste räkna om mängden enligt receptet (10g färsk=2g torr) – annars blir jäsningen ganska vild.
    Martins förslag på att väcka torrjästen i en liten mängd varmt vatten t.ex. 0,5dl (42°C) funkar bombsäkert.

 2. Varför inte göra egen mandelmassa? Mixa skållad och mald sötmandel med socker och en äggvita. Supergott! Sötmandeln från Martin Ohlsson i stora påsar är särskilt god.

 3. Provade dessa till helgens 10 år skalas och de var verkligen toppengoda!!
  (Nästa gång gör jag bullar på 90g då jag vill ha lite större semlor. )
  Mandelmassan blev ännu bättre efter ett par dagar i kylen.

 4. Oj, vad mycket beröm jag fick när jag bjöd på ”dina semlor”. Super goda, tack!

 5. Ska prova dessa semlor nu å låta dom jäsa över natten, blir nog toppen!
  Du ska få ett tips, läser ofta att du rostar dina nötter i stekpanna. Testa att rosta dom på 150 grader i 25 minuter. Enklaste sättet att rosta nötter. Dom får en jämn färg rakt igenom utan någon bränd ton. Ingen omrörning krävs! Fungerar på alla nötter. Bara swush in med dom i 25 minuter sen har du perfekta nötter, alla gånger.
  Tack för en inspirerande blogg, bakar ofta dina bröd.

 6. Tioåringen fyller snart 12 och vill ha dessa semlor igen. Degen jäser nu på bänken!

 7. Hej!
  För andra året i rad gör jag semlor enligt det här receptet och visst blir de goda, men mina blir i alla fall så väldigt ojämna på ytan (alltså, väldigt långt från den där jämna sfäriska figuren som man önskar). Var är det som jag gör fel? Stort tack för fin blogg och goda recept! Anna

Kommentarer inaktiverade.