Kanske den allra godaste pizzan

Jag får en déjà vu när jag skriver det här inlägget, får en känsla av att jag skrivit det förr … Men den här efterrättspizzan är så god, så det tål den. I förra veckan hade jag och förlaget en liten pizzalunch på Pizza Hatt där vi hade bjudit in några bokhandlare och journalister (och de tre som vann mack-tävlingen på instagram!) Lite ringrostig var jag där framför pizzaugnen, men det gick bra och stämningen var god.

Som vanligt var det en pizza som drog hem de stora ovationerna, och det var den här efterrättspizzan med päron, valnötter och vit choklad. För hur goda skinkor, korvar, auberginer eller annat jag lägger på matpizzorna är det alltid den här folk pratar om efteråt. Såhär gör du den:

Använd en vanlig pizzadeg till botten (jag tycker det blir bäst på en jäst-deg eftersom man vill ha den puffig snarare än seg). Bred på ett lager med mascarpone, täck pizzan med tunt skivat päron (använd gärna mandolin!) och toppa med rikligt med valnötter och grovhackad vit choklad (räkna med ca 75 gram till en pizza). Grädda tills pizzan har fått fin färg, men håll koll på valnötterna så de inte blir brända (men en och annan svart nöt är bara fint, så var inte alltför försiktig). Om man vill serverar man med en kula vaniljglass, men den klarar sig fint på egen hand också.

3 reaktioner på ”Kanske den allra godaste pizzan”

  1. Den är verkligen fin, den här pizzan, men vi gör den utan chokladspån men med gorgonzola istället. Så serverar jag den med aldrig så lite flytande honung ringlat på. Ah, den blir obegripligt nog ännu godare då!

  2. Hej Martin,
    Mascarpone på botten …, den använda jag aldrig, därför jag inte gillar smaken av högpastöriserad mjölk! Märks i pizzan ingenting av detta?
    Mvh, Harald

Kommentarer inaktiverade.