Ovanligt gott rågbröd

Jag är verkligen nöjd med det här brödet. Det smakar mycket råg och surdeg på ett fint sätt, och  konsistensen är precis som jag vill ha den – brödet är otroligt saftigt men inte kladdigt alls (visar sig också på att brödet är lätt att skära). Brödet består bara av fullkornsråg, filmjölk, salt och lite surdeg. Om man vill kan man ersätta filmjölken med vatten, men jag tycker filen ger den ännu godare smak. (Om man använder vatten kan man dra bort 50–75 gram.) Här kommer receptet:

Dag 1 kväll
Blanda 500 g fullkornsrågmjöl, 550 g filmjölk, 10–12 g salt och en klick surdeg. Jag använde cirka 50 gram av min fasta vetesurdeg, men jag är övertygad om att det går precis lika bra med vilken surdeg som helst, så länge den är pigg och kry. Degen ska jäsa länge, så det behövs inte mer än en liten klick. Rör ihop till den deg, täck med lock och låt jäsa i rumstemperatur cirka 20 timmar.

Dag 2, eftermiddag
Nu ska degen ha jäst upp ganska bra och dofta riktigt syrligt och härligt. Klicka ner degen i en smörad brödform, strö på lite mjöl och låt jäsa tills den rest sig ett par centimeter och det börjar dyka upp små hål i brödet. Svårt att ange en exakt tid, men jag skulle säga att det tar nånstans mellan 2 och 4 timmar. Är degen åt det lite lösare hållet jäser den snabbare, medan en fastare deg ger trögare jäsning.

Dag 2, kväll
Värm ugnen till 210 grader och grädda brödet cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite extra färg runtom. Man kan kolla om brödet är klart med en stektermometer – vid 98 graders innertemperatur är det klart. Låt brödet svalna över natten invirad i en handduk.

Servera till frukost med smör, ost och gurka!

 

15 reaktioner på ”Ovanligt gott rågbröd”

 1. Spännande… jag har utgått från ditt enkla surdegsrecept, en nypa inspiration från annat håll och experimenterat med rågmjöl, yogurt och frön. Det är inte så olikt vad du gör här bara det att jag kör med en fördeg. Det som brukar hända är ett brödet bli aningen kompakt i botten och får en stor luftbubbla direkt under den övre skorpan. Min gissning är att den inte jäst färdigt innan den går in i ugnen och kanske att jag behöver längre tid i ugnen. Hur låter det?

  Nästa gång får jag väl följa det här receptet och se hur det går.

  1. Ja, längre jästid kan nog vara en bra gissning … Du kan ju alltid kolla om brödet är klart med stektermometer – 98 grader ska det vara på ett ungefär.

 2. Förutom längre jästid och brödform är väl detta samma bröd som Finskt rågbröd eller Det allra suraste, beroende på vilken bok? Hur som helst ska detta provas. Finska rågbrödet är ju bara så supergott.

  1. Hej! Ja, det är väldigt likt. Men denna deg är lite lösare vilket gör brödet ännu saftigare tycker jag. Och så jästiden förstås.

 3. En sak jag alltid undrat över: här sker ju ingen bearbetning av degen när den skrapas ner ur bunken i formen. Varför kan man då inte bara skrapa ner den där på en gång? Och varför sker överföringen just efter t ex 20 timmar, med en kortare tid i formen, istället för till exempel tvärtom. Eftersom recepten alltid säger så lär det ju finnas goda skäl, men jag skulle gärna vilja veta vilka.

 4. Tack. Mitt bröd blir bättre och bättre tack vare dina tips, och jag närmar mig allt mer ditt recept.

 5. Tackar för ett fint recept som jag moddat lite,
  Jag tar en påse grovt rågmjöl 1,5 kg,1 l fil,1/2 l vatten,25 gram salt,1påse kummin,1 dl brödsirap
  för smak och jäst näring.
  Jag har siktat på hela paket med mjöl ,fil o kummin för att slippa slickar.
  Brödet är underbart.

 6. Hej
  Har precis bakat detta bra men med vanligt rågmjöl och inte med grovt rågmjöl. Det blev väldigt surt. Ska det vara det?
  Jag har också samma fråga som Mattias ovan här. Nyfiken på varför momenten ser ut som de gör.
  Tack för bra inspiration!!!
  Glad påsk!

Kommentarer inaktiverade.