Bovetefrallor plus limpa

Mina standardmått för de där enkla nattjästa degarna har senaste åren varit 3 g jäst, 300 g vatten, 390 g mjöl och 9 g salt, men nu har jag kommit fram till ännu bättre proportioner! Jag behåller jäst- och saltmängden men ökar vatten och mjöl till 350 respektive 450. (Vilken rafflande utveckling tänker ni nu!) Det är ingen revolution förstås, men den nya varianten har sina fördelar: degen blir lite större och gör man frallor får man nu en hel plåt, och limporna räcker lite längre. Dessutom tycker jag det blir snyggare siffor, 350/450, lätt att komma ihåg! Degen är också just precis vad som ryms i en 3-litersbunke när den jäser så mycket den kan.

Här kommer ett recept på bovetefrallor som jag bakade i morse. Bovete, som ju faktiskt inte är något vete utan en ört, har en jättefin smak och gör brödet mjukt och lent, lite på samma sätt som rågsikt kan göra. Jag bakade 6 frallor och en liten limpa av min deg, men man kan förstås göra vad man vill av den.

3 g jäst
350 g vatten
90 g bovetemjöl
360 g vetemjöl special
1 msk honung
9 g salt

På kvällen
Blanda alla ingredienser i en bunke, den behöver inte knådas bara röras ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller cirka 8 timmar.

På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett rikligt mjölat bakbord, dra ut den till en fyrkant och vik sedan ihop den till ett paket, som en kudde liksom, på cirka 15 x 15 cm. Täck med en handduk och låt jäsa 40–60 minuter beroende på hur bråttom du har.

Dela nu degen till frallor i valfri storlek med en degskrapa. De ska alltså inte formas eller så, utan bara delas till fyrkantiga små bullar. Den här gången gjorde jag ju en minilimpa av halva degen, men annars brukar den räcka till sisådär 16 frallor. Och så skjuts in i ugnen! Baka av tills de fått fin färg, cirka 15 minuter. Gör man en limpa kan den stå inne några minuter till. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler.

21 reaktioner på ”Bovetefrallor plus limpa”

  1. Jag är helt nybörjare (noob) på det här med brödbak. Men jag vill ju lära mig!
    Du skriver att degen ska jäsa 8h i rumstemperatur. Går det att låta den jäsa längre? Tex 20-24h? Så man kan göra degen ena kvällen och baka ut den nästa. Vi är kvällsbrödätare i familjen, äter alltid mackor till kvällsmaten men oftare gröt till frukost. Vore trevligt att ha nybakat bröd till kvällsmaten, men det finns inte på kartan att röra ihop degen på morgonen. Är det görbart med ditt recept?

    1. Absolut! Jag skulle i så fall blanda degen på kvällen, sätta in den i kylen över natten, ta fram den på morgonen och baka ut den på eftermiddagen. Du kan nog plocka bort ett gram jäst också, nöja dig med 2 gram. Lycka till!

  2. Hej Martin!
    Jag är en hemmabagare från Finland. Här är det inte så vanligt ännu att baka med vetesurdeg, men jag har försökt lära mig det i över ett år nu. Men först efter att jag köpte din senaste bok, har jag lyckats med det! Det har redan blivit en rad perfekta vetesurdegsbröd och det bästa pizzabottnet någonsin! Så tusen tack, Martin!
    Med vänlig hälsning,
    Maria

  3. Hej Martin!
    Tack för att du har fått igång mitt bakintresse!
    Var så sugen på att baka detta nattjästa recept.
    Skulle köpa bovete i affären, upptäckte då att det finns som mjöl, krossat och helt bovete…
    Vilket är det som avses i detta receptet?
    Med vänlig hälsning!
    Monica

      1. Tack!
        Då skall jag genast ila iväg ock köpa det!
        Jag hade lagt mjölet i korgen, men sedan fick jag syn på dom övriga boveteprodukterna.
        Då blev jag så velig och köpte inget utav dom.
        Ha det fint!
        Monica

  4. Hej!
    Testade dom nya proportionerna igår. Blev mycket gott!! Riktigt stora fina hål fick jag. Gjorde med 100g durum och 350g vetemjöl.

    Tack för ett mycket bra recept!

  5. Jag har just avsmakat bovetefrallorna. Härligt goda!
    Och nu står ett surdegsbröd och jäser, också ett av dina recept ”Nattjäst surdegsfralla med mycket smak”
    Tack för många goda idéer!

  6. Jag bakade efter ditt recept om bovetefrallor och det bara blev tapetklister.Eran man på mässan i Lördags på Eriksberg sa att det var alldeles för mycket vatten. Vilken typ av jäst skall det vara ? Vore tacksam för ett svar.

    1. Jag barkar brödet med vanlig färsk jäst. Det är relativt mycket vatten i degen, men det är så jag bakar det. Man ska inte avskräckas av att degen blir väldigt kladdig när den jäst upp. Hanterar man den bara på ett ordentligt mjölat bakbord så brukar det inte vara några problem. Viktigt att man inte föröker knåda degen i klassisk bemärkelse, den ska bara vikas ihop försiktigt innan slutjäsningen. Fråga gärna igen om något är oklart!

  7. Underbart recept! Ska provas. Jag bakar varje vecka ur din bok Enklare bröd. Älskar den 🙂 Utan dina recept hade jag aldrig börjat eller fortsatt baka!

    //Lina, linaform.blogspot.com

  8. Pingback: Britt Sjöqvist
  9. Jag erkänner att det var klantigt av mig att inte läsa texten, istället gå direkt på receptet. Följde det till pricka, förskräcktes av hur kladdig degen var när den jäst klart, kollar receptet OCH texten – ser att proportionerna är olika. Så nu är jag osäker. Ska det vara 350g eller 450 g mjöl till 350g vatten? Dvs, har du skrivit fel i måttangivelserna eller ska degen helt enkelt vara väldigt blöt?
    Tacksam för svar!

  10. de bästa frallorna jag nånsin bakat! Jag och sonen åt nästan upp en hel sats själva här på morgonen. 🙂
    definitivt en återkommande helgfrukost – tusen tack för recept och inspiration!!

  11. Martin,

    Bakade receptet idag, fast med grahamsmjöl istället för bovetemjölet. Jag studerar och bor i Köpenhamn för tillfället, och har inte fått tag på bovetemjölet här. Vad är skillnaden på olika mjölsorter som bovete, graham, dinkel osv. Och du skrev också om rågsikt och att det kunde vara ett alternativ?

    må väl
    Frej

Kommentarer inaktiverade.