Sådärja, nu har jag tagit mina 60 första högskolepoäng och avverkat det första av fyra år på grundlärarutbildningen. Nu är det sommarlov. Bakarlov. Här har ni ett mycket enkelt sommarlovsrecept på nattjästa fullkornsfrukostbullar. Ovanligt goda faktiskt.
2 g (2 krm) jäst
350 g (3 1/2 dl) vatten
225 g (3 3/4 dl) rågmjöl
225 g (3 3/4 dl) vetemjöl special
1 1/2 msk krossade linfrön
1 tsk hel kummin
9 g (1 1/2 tsk) salt
25 g (1 1/2 msk) mörk sirap
På kvällen: Rör ihop alltsammans i en bunke, täck med lock och låt jäsa i rumstemperatur under natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Rör lite i degen så att den sjunker ihop efter jäsningen. Doppa handen i blöt och forma små bollar av degen (med blöt hand dladdar inte degen), Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. 10–12 frallor är lagom. Strö på lite solrosfrö, krossat linfrö och en gnutta rågmjöl. Täck med en handduk och låt jäsa cirka 40 minuter.
Grädda frallorna cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna på ett galler några minuter.
Mer frukostbröd åt folket! Detta måste prpvas vid tillfälle. Hur lite/mycket klarar din våg? Min börjar på 10g vilket ställer till det lite när man ska ha exempelvis 2g jäst. Brevvåg? 😉
Du kan nog översätta två gram till två till tre kryddmått jäst…
Sorry, missade att skriva det, 2 krm ska det vara.
Borde man inte kunna byta ut jästen mot lite surdeg och ändå få fart på degen under natten?
Jovisst, det går nog hur bra som helst!
Nån som testat att byta ut jästen mot lite surdeg? tänkte ge mig på ett försök i veckan.
Ligger en sån här deg på jäsning nu! Men kör en långtidsjäsning i kylen istället.
Men min fråga är; hur förvarar man bäst bullarna? Tänkte att man kunde frysa in hälften av dom ungefär. Men hur tinar man de bäst? Slänga in de frysta i ugnen? Tina först, sen i ugnen för att ”återuppliva”?
De är så små, så jag gissar att de tinar fint på några minuter i 150 grader eller så.
Ska man både ha linfrön och solrosfrön på toppen och i degen? Eller bara på toppen?
Jag hade bara på toppen, men det får förstås att ha i degen också!
Ser supersmarriga ut, men hur kommer det sig att du rör runt i degen så att den sjunker ihop efter jäsningen?
Jag gör så för att de ska kunna jäsa upp på nytt. Annars är risken att de bara sjunker ihop när de åker in i ugnen.
Kan man ta lite mer sirap om man vill utan att det förstör jäsningen? Tänkte testa på dessa ikväll. Gjorde dom för någon vecka sedan men hade nog lite för mkt mjöl i då tror jag. Tänkte köpa en köksvåg idag så det blir rätt mängd av allt.
Och när jag ändå frågar. Kan man dubbla receptet? Skulle vilja ha lite större frukost bullar än hur dom blev sist.
Spännande recept! Är det torrjäst eller färsk, när det är 2 g? Det kanske inte spelar någon roll? 🙂
Jag använder färsk jäst, men det går fint med torrjäst också. 2–3 krm kan vara lagom.