Rute fortfarande finast

Jag var på Gotland och fixade lite förra veckan och passade då på att svänga förbi Rute stenugnsbageri – min bagerifavorit alla kategorier. Som ni kanske vet bytte bageriet ägare i höstas. Erik Olofson som byggde bageriet och drev det tillsammans med Tina Fernlund sålde till Stockholmsbagaren David Zetterström som även äger Fabrique.

Förutom att de grävt bort en hel del slån och ställt dit fler bord, anlagt en ordentlig parkering och bokstavligt talat gjort blomlådor av det gamla skjulet som tjänade som lager var det mesta sig likt. David berättade att de bakar vidare på Eriks gamla recept, men ändå kände man direkt på bröden att det är nya bagare i bageriet. Och så ska det ju vara.

Jag saknar Tina, Erik och Marqus, men jag tror ändå det kan bli bra det här. Ni som inte varit där – följ väg 148 mot Fårösund och sväng höger mot Valleviken en knapp mil norr om Lärbro. Sväng sen vänster mot Gerungs så är du framme.

(Här berättar jag om när jag bakade i Rute för några somrar sedan.)

8 reaktioner på ”Rute fortfarande finast”

  1. Hej. Jag har köpt ett bröd idag på conditoriet som är helt magiskt. Detta tänkte jag försöka göra. Det är med jäst eller surdeg, chiafrön, havrekorn, pumpakärnor och linfrön. Kanske lite solrosfrön också. Det är ganska luftigt. Bakas ut och formas till en limpa. Innanmätet är lite åt det grå hållet så jag gissar på grahamsmjöl. Något du kan tipsa om.

  2. om en vecka går jag på semester och skall hem till ön igen. ska bli intressant att se hur det är ute i rute nu. Har faktiskt aldrig varit inne i Fabrique och kollat ännu. Har för fullt upp i egna bageriet, men skall bli kul att åka ut till rute!

  3. Jag hälsade på Ute i Rute i onsdags och hade en lika härlig, solig dag som det är på din bild. En surdegsbulle med lokalt producerad skinka och ost, röken från vedugnen och doften av nybakade bullar. Livet kan vara så härligt ibland. Rute rekommenderas varmt!

  4. hej! vad har du för riktlinjer för ifall/när brödet/degen ska jäsa övertäckt?

    1. Jag brukar täcka bröden när de ska jäsa en längre tid, annars är det lätt att ytan torkar. Oftast bara med en handduk, men ibland stoppar jag bröd som jäser i jäskorgar i en vanlig plastpåse.

  5. Hej! Håller med om att Rute har fått en bra yttre ansiktslyftning med parkering, bättre plats att sitta på och smartare kösystem. Och kardemummabullarna är de godaste jag ätit – tänk om du har ett motsvarande recept i nya boken… på bullfotot ser det väldigt likt ut.
    Men bröden!! Rågbröden platta och med 5 mm kolsvart bränd botten och gotlandslimporna små, platta, brända och hutlöst överprissatta. Var där flera gånger och det var samma sak. Nya bagare i bageriet i all ära, men ska det kunna gå bra måste de kunna leverera gott bröd. Undrar om de sätter in rågbröden för tidigt på dagen så att temperaturen blir för hög? Vi åkte dit för bullarna men bakade bröd hemma istället.

Kommentarer inaktiverade.