Nu vet jag vad jag ska bli

I mars nån gång kom jag på det. Jag ska bli lärare! När folk frågar vad jag jobbar med brukar jag säga att jag är frilansande formgivare, och det är i och för sig sant, men jag har ändå gått en tid och tänkt att jag borde skaffa mig ett riktigt jobb en dag. Så kom jag på det till slut. Eftersom jag saknade en del av de gymnasiebetyg som krävdes för att söka till utbildningen har jag ägnat våren till att tenta av ett antal gymnasieämnen på komvux. Och det gick vägen – för några dagar sedan kom antagningsbeskedet och i september börjar läsa på universitetet för första gången i mitt liv. Det ska bli absolut hur kul som helst.

Förutom kumvuxpluggandet så har jag också precis gjort klart boken som kommer i höst, och de båda sakerna får tillsammans vara förklaringen till ett lite dåligt med bloggandet. Men vi får väl se, det kanske tar fart igen.

Nu är jag på Gotland. Jag glömde surdegen på fastlandet men innan jag hann be husvakterna skicka en klick kom jag förbi bageriet på Leva kungslador där jag kunde få en liten burk (om sanningen ska fram så fick jag betala 25 kronor för den, men det var den värd). Jag bakar på mjöl från Roma valskvarn, inte det märkvärdigaste av mjöl, men det känns svårt att baka på mjöl som åkt Destination Gotlands dyra färjor när man kan köpa mjöl som odlats och malts här på ön. Jag önskar mjölet kunde vara lite starkare, men det funkar bra om man är lite varsam med degen.

18 reaktioner på ”Nu vet jag vad jag ska bli”

 1. Härligt! Det är bara att gratulera 🙂 Att studera är något som ligger mig varmt om hjärtat och lärare är ett gott yrkesval.

  Kramar från mig <3<3<3

 2. Lärare är ett jättefint yrke. Jag är högstadielärare och trivs alldeles utmärkt. Det är slitigt, frustrerande och dåligt betalt i de flesta kommuner men det finns nog få yrken som slår känslan i att man har lyckats förmedla kunskap till eleverna. Det är riktigt underbart! Att plugga är också kul!

 3. Grattis till att du kommit på vad du vill bli! Gör inget att valet tar ett tag bara det blir bra =)

  Tackar för fantastisk inspiration till surdegsbakning!!! Hoppas att du inte helt ger upp bloggandet och författandet, även om jag förstår att det kan bli svårt att få tid till det med både barn och studier.

  Lycka till med studierna!

 4. Wow, stort lycka till! Hoppas du fortsätter blogga. Gick din kurs för snart 2,5 år sedan och bakar fortfarande varje vecka!

 5. Grattis till antagningen och lycka till med nya yrkesvalet. Jag undervisar också en del i mitt jobb och det är väldigt roligt.

 6. nämen! jag har också precis klivit på tåget med samma destination – har äntligen skaffat mig behörighet till högskolan och ska börja förskollärarutbildningen i höst. har du också grandiosa planer på att förändra världen eller är det bara jag och min uppdämda studielängtan? hur som helst, grattis och lycka till!

 7. Grattis!
  Får jag passa på att ställa en fråga om något helt annat? Jag får gång på gång en torrare ljus beläggning på min rågsurdeg. Det är inte uppenbart mögel men jag är osäker. Jag har börjat om från scratch ett par ggr med samma resultat trots ny burk, regelbunden matning och förvaring i kylskåp enligt konstens alla regler. Kan det vara som surdegen helt enkelt torkar lite längst upp eller är det mögel tro? Och isåfall, vad gör jag för fel?

  1. Jag tycker nog det låter som mögel ändå … Jag gissar att mögelsporerna ofta kommer med mjölet, så en idé kan vara att starta en ny surdeg med ett annat mjöl.

 8. Hej Martin,
  Grattis. Livet är en resa. Dock måste jag säga att jag tycker du har haft ett jätteviktigt jobb under de senaste åren (även om du förmodligen inte har fått tillräckligt betalt). Förmodligen viktigare än många andra jobb som existerar. Du har introducerat väldigt många människor till surdegsbakning och den lycka som kommer av att baka bröd. Själv brukade jag inte laga mat eller baka särskilt mycket förren jag stötte på din blogg om surdegsbakning. Jag blev himla inspirerad och sen har det bara fortsatt med allt möjligt. (Nu har jag till och med startat en egen blogg… även om den är ganska ofokuserad för tillfället: http://www.thefoodmethod.com.) Jag har också delat det jag lärt mig om surdegsbakning av dig till mina vänner här i Kanada. Grattis till allt du har uppnått hitintills och lycka till med universitetsstudierna!

  Tack Martin!

  Hälsningar,
  Anna

 9. Vet du hur skönt det kändes att läsa detta, att du ska börja plugga på universitetet för första gången i ditt liv, att du ska bli lärare – ”trots” att du redan närmar dig fyrtio! Själv är jag född 1975 och är också en frilansande grafisk formgivare (och glad hobbybagare, mycket tack vare inspiration från din förra blogg). Sedan en tid har jag hamnat i en rejäl svacka och saknat all energi och kreativitet och undrat vad jag egentligen ska syssla med, ska jag försöka hitta ny inspiration och fortsätta med frilansandet, ska jag kanske söka jobb på någon reklambyrå eller liknande, ska jag lägga ner firman och skaffa ett ”vanligt” jobb, vad det nu är, eller ska jag helt sadla om och till och med börja plugga till något helt annat? Jag är helt enkelt rätt så rådvill och att läsa om dina planer kändes både inspirerande och lugnande. Det är faktiskt aldrig för sent för nya tag och idéer. Tack för den trygga påminnelsen, Martin! Och tack för all brödinspiration, förstås! Ska köpa din nya bok när den kommer! 🙂

 10. It’s really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know baccaratsite ? If you have more questions, please come to my site and check it out!

Kommentarer inaktiverade.