Honungssyrad råg

Min cykel blev snodd utanför Gunnarssons specialkonditori på Götgatan för några veckor sedan. Banditer! Så jäkla arg och ledsen blev jag, jag tyckte verkligen om den där cykeln. Ser ni en oväxlad vit cykel med Fizik Arione-sadel och DAWES präglat på ramen, knyck tillbaka den!

Men det var inte det jag skulle berätta, kom bara att tänka på det nu när jag skulle skriva om ett bröd som de bakar just på Gunnarssons. Jag har aldrig köpt det, men alltid när jag gått förbi och sneglat in har jag tänkt att det låter så gott: Honungssyrad råg. Jag vet inte vad det betyder eller hur de bakar det, men det låter bra. Härom dagen bakade jag ett bröd inspirerat av Gunnarssons. Jag blandade helt enkelt i en rejäl klick honung och lite rågmjöl när jag drog igång surdegen till mitt vanliga ljusa bröd.

Honungen gjorde surdegen särdeles bubblig och härlig i konsistensen och degen blev helt fantastiskt fin. Brödet blev mycket saftigt, rätt så syrligt och fick en seg och god skorpa. Såhär bakade jag det.

På kvällen blandade jag surdegen av ca 50 g vetesurdegsgrund, 250 g vatten, 150 g vetemjöl, 60 g rågmjöl och 35 g honung.

Morgonen därpå hade den bubblat upp och då tillsatte jag 790 g vetemjöl och 450 g vatten, blandade ihop och lät vila en knapp timme. Därefter tillsatte jag 22 g salt och vek degen ett varv i bunken. Vila cirka en timme och sen vika ytterligare en gång. Sedan fick degen vila några timmar, två kanske det blev, varpå jag bakade ut det till två bröd som fick jäsa ett par timmar till.

In i ugnen på 250 grader, efter 20 minuter sänkte jag till 200 och lät stå ytterligare cirka 15 minuter.

Saftigt, gott och populärt!

20 reaktioner på ”Honungssyrad råg”

 1. I Annas Mat finns ett recept på en honungsjäst, hon kallar det ”honungsjäsmedel”. Kanske är det något sådant?

 2. Hej! Vil gärna pröva detta bröd, men hur blandade du I saltet? Med maskin?

  Mvh,
  Anders

   1. trodde inte det var tillräckligt för att fördela saltet i hela degen 🙂

    Mvh,
    Anders

     1. Hej! Ville bara säga att det blev ett fantastiskt gott och saftigt bröd! Tackar!
      Mvh, Anders

 3. Testade valnötsbrödet från gamla bloggen, november 2010, och det blev fantastiskt gott!

 4. Hej!
  Vad använder du för rågmjöl till detta bröd. Fint eller grovt? Bakade på saltå kvarns rågmjöl igår. Även fast brödet blev gott och håligt så upplevde jag att degen blev väldigt lös. Samma med fördegen.

  Med vänlig hälsning, Peter

 5. Hej!
  Vilken fin blogg du har! Jag undrar vilken temperatur det är på surdegen när du ska starta upp ett bak. I receptet ovan blandar du surdeg, vatten, mjöl och honung på kvällen, är surdegen då rumstempererad eller kylskåpskall?

 6. Hej!

  Om jag bara vill baka ett bröd – Ungefär hur ska jag minska på måtten?

 7. Hej!

  Jag är jätte sugen på att baka det här brödet!
  Men om man skulle göra det i en deg maskin hus skulle tiderna se ut då? Förlorar man något på slutresultatet om man skulle köra degen i en maskin?

  Tack för all inspiration!

  1. Inte alls, det kan nog bli ännu bättre nästan! Kör degen några minut, låt vila 30-60 minuter, tillsätt salt och kör sen 10 minuter till. Kör sen som beskrivningen. Lycka til!

 8. Har satt en surdeg att jobba, ska bli väldigt intressant att se hur skillnaden blir mellan att tillsätta fiberhusk för mjukhet och spänst, mot att ha luftig surdeg.

  Fast jag tycker (förlåt) dina bröd blir väldigt brända på skorpan, näst intill brända?!
  250 grader i 50 minuter, stämmer verkligen det?

 9. From some point on, I am preparing to build my site while browsing various sites. It is now somewhat completed. If you are interested, please come to play with slotsite !!

Kommentarer inaktiverade.