Lucka 1: Första julklappstipset

 

De är inte på något vis oumbärliga, men kan vara just vad som krävs för att få någon att baka sina första bröd: baguetteplåtarna. Man delar bara en färdigjäst deg i remsor, lägger remsorna i plåtarna och skjutsar in dem i ugnen. Baguetterna blir runda och fina och får de där särskilda prickmönstret på undersidan.

Mina plåtar köpte jag på Cordon Bleu för några år sedan, men de finns nog lite överallt nuförtiden. Som julklapp blir de perfekta tillsammans med det här enkla receptet på nattjästa baguetter:

På kvällen
Rör ut 3 gram (1/2 tsk) jäst i 3 dl vatten. Blanda ned 400 g (6 1/2 dl) vetemjöl special och 1 1/2 tsk salt och rör tills allt blandats ordentligt. Degen behöver inte knådas. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur cirka 8 timmar.

På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med ett galler på mittenhyllan. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och underifrån, sedan från båda sidor. Vänd skarven nedåt så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 40 minuter.

Dela degen i tre avlånga bitar, dra ut dem en aning på längden och snurra dem ett kvarts varv innan du lägger dem i baguetteplåten. Skjutsa in baguetterna i ugnen och baka av tills de fått ordentligt med färg, 15–20 minuter. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler.

 

6 reaktioner på ”Lucka 1: Första julklappstipset”

 1. Det blir verkligen ett bra resultat när man använder plåten, men vi har problem med att degen biter sig fast ordentligt i plåten. Har fått lägga teflonpapper under och då missar man ju effekten med prickarna! Hur gör du för att inte degen ska fastna?

  1. Exakt samma problem har jag. Brödet satt rejält fast och gick sönder. Men det borde ju fungera om man smörar plåten, eller?

   Lilian

  2. Nä, teflonpapper tycker jag inte ska behövas. Ett tips kan vara att ha rikligt med mjöl på bordet när man delar degen, då slipper man klibbg deg som fastnar i plåtarna.

 2. Hej Martin! tack så mycket för alla fantastisk recept! Alla familjen älskar din baguette!

  Jag undrar om du har någon tips för hur kan man göra en rågsurdegsbaguette med din ”knådfritt” metod?

  Tusen tack!
  José

Kommentarer inaktiverade.