Nytt liv i gammal surdeg

För nästan precis fyra år sedan gjorde jag ett litet experiment med att torka rågsurdeg (i syfte att bevara den). Jag blandade till en riktigt fast deg som jag bankade ut till skivor, torkade under några dygn och bröt till kex som jag sparade i en burk. Häromdagen väckte jag ett av de där kexen till liv igen. Det tog två dygn ungefär tills jag hade en bubblande och fin surdeg. Men den är aningen trög ska jag säga, den beter sig lite som en helt ny surdegskurltur och det tar nog några matningar innan toppformen innfinner sig.

Det är många som efterlyser en metod där man kan spara surdeg, som att till exempel torka eller frysa den, och som ger en helt startklar surdeg. Alla varianter jag testat pekar dock på att surdegen alltid behöver några dygn för att komma igång ordentligt. Några mirakelmetoder finns nog inte, och ingenting går upp emot en som matas med jämna mellanrum. Och ju oftare desto bättre förstås! Vissa anser att den enda rätta är att ständigt ha surdegen framme i rumstemperatur och mata den varje dag (så som det ju ofta går till på bagerierna). Jag tycker personligen det blir väl mycket bestyr. Att förvara den i kylskåpet och se till att den aktiveras någon eller några gånger i veckan tycker jag funkar bra nog.

 

13 reaktioner på ”Nytt liv i gammal surdeg”

 1. Hej,
  jag håller med, jag har också märkt att det tar lite längre än planerat att få fart på surdegen från en surdegs-kex.
  Men jag har också jämfört olika rågmjöl varianter och tycker att surdegen mår mycket bra och kommer igång lite snabbare med Evolo rågmjöl.

 2. Häftigt!
  Så många gånger jag tänkt prova det här, att torka en surdeg, men aldrig kommit till skott. Och häromdagen hände det som inte får hända ve och fasa. Jag glömde att spara undan en klutt från baket!
  Tur för mig att jag också har en aktiv vetesur i kylen som kan bli en ny fin råg med några matningar, sedan ska jag definitivt torka undan lite surdeg till framtiden…

 3. Håller just på att väcka liv i torkad surdeg.
  När jag torkade den, bredde jag ut tunt på folie, så jag har tunna flisor som jag förvarat i en burk. Igår tog jag fram lite, hällde på varmt vatten, burken fick stå i rumstemp och idag har jag matat den med fint rågmjöl och nu börjar det bubbla. Så det verkar fungera!

 4. Kul att läsa! Har surdegschips som garanti i skafferiet. Funderar på vad man helst ska mata sin vetesur med om man får välja mellan ekologiskt vetemjöl med tillsatser eller ett ”ekologiskt” vetemjöl som är helt frit från tillsatser?

  1. Om tillsatsen är askorbinsyra hade jag nog valt det ekologiska ändå. Inte för att jag säkert kan uttala mig om att det ger surdegen bättre fart, utan mer av ideologiska skäl. Jjag vill tro att den ekologiska odlingen gör mer nytta än vad askorbinsyran gör skada. Andra tycker precis tvärtom, att det viktigaste är att det är tillsatsfritt.

   Du kan ju alltid testa båda och se vilket som funkar bäst för dig!

 5. Något helt annat….

  Finns det någon möjlighet att välja att se den här bloggen på ”vanligt” sätt? Alltså istället för en palett med tumnaglar av ett flertal sidor. Jag tycker att det, märkligt nog, är betydligt svårare att få överblick och grepp om innehållet med den aktuella presentationen.

  PS. Jag är gammal och av typen ”det var bättre förr……” 🙂

  1. Nej jag tror inte det finns nåt sätt i nuläget. Men jag får fundera på det, du kanske inte är ensam om den synpunkten. Ber att få återkomma i ärendet. Tack för din synpunkt!

   1. Tack för ändringen!
    Ser jättebra ut. Nu är innehåll och layout samspelta, dvs på toppnivå.

 6. Jag vet inte om det har nån betydelse, men jag mixar mina torkade kakor till pulver som jag sparar i glasburk (Jan Hedhs tips). Men jo, brukar också mata nån gång extra innan jag bakar på det efter resor och sånt. För mig känns det roligt att jag använder ”samma” surdegskultur som när jag började baka, inspirerad av dig i tidernas begynnelse. Att kunna säga till kompisarna: det här är bakat på fem år gammal surdeg (eller hur länge sen det var du hade första bloggen) – så en torkad reserv i skåpet är ett måste!

 7. …och så var det dags för semester!
  Först ville jag be min granne att mata min surdeg utöver vattning av blommor, men hade inte ”mage” att gå så långt.
  Jag var helt förtvivlad! Ska jag behöva börja på ny ”kula” efter semestern? Sedan läste jag din blogg 2009 och gjorde min egen ”kex” inför 4 veckors semester (proteinrikt mjöl från Norge). Väl hemma, det var bara att smula kexbiten, tillsätta vatten + nytt mjöl (ca 1 dl vardera åt gången) i ca 2 dagar vilket fungerade klockrent! Tack Martin!

 8. Om ni bor i Stockholm finns Urban deli på söder som har surdegshotell, det är inte särskilt billigt men de tar väl hand om ens lilla kärlek.

Kommentarer inaktiverade.