Skynda er nu att få fatt i lite flytande vört så kan ni baka ett fint vörtbröd till julafton! Jag har testat lite olika varianter, och det här som var med i senaste boken är en favorit. Förutom vörtjakten och pysslet med pomeransen som ska kokas och hackas, så är det ett bröd som praktiskt taget bakar sig själv. Flytande vört kan man i Stockholm köpa på Æter och Essencefabriken på Wallingatan, men ofta kan man få köpa av sin lokale bagare.
Och så ber jag att få önska god jul, vi ses nästa år! Då blir det mer bröd (jag har på senaste tiden börjat återupptäcka degblandaren! Jag har en teori om hur jag kan kombinera allt jag lärt mig när jag bakat för hand med maskinbakandet – och jag tror det kan bli de allra bästa bröden!). Mer Pain de Martin-podcast blir det också. Nog pratat, nu kommer receptet (som blir två bröd)!
Skållning
15 g hela torkade pomeransskal (1 påse)
200 g rågmjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk hel kardemumma (mortlas)
1/2 tsk malen nejlika
500 g kokhett vatten
Deg
150–200 g vatten
5 g jäst
60 g vörtextrakt (alt 1 dl reducerad svagdricka)
20 g salt
200 g mörk sirap
800 g rågsikt
150 g russin (valfritt förstås!)
1. Koka pomeransskalen cirka 30 minuter. Skär bort och kasta det vita luddet på insidan av skalen. Strimla och hacka skalen fint.
2. Mät upp rågmjöl och kryddorna och pomeransskal i en bunke och slå på det heta vattnet. Vispa ordentligt med en träslev och låt stå tills det svalnat eller över natten.
3. Blanda skållningen med resten av ingredienserna. Ta inte allt vatten på en gång. Hur mycket vatten som behövs kan nog variera lite beroende på hur mycket skållningen har sugit upp. Degen ska vara rejält kladdig men absolut inte lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur under natten eller cirka 8 timmar.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Degen är väldigt kladdig, men försök att inte knåda in mer mjöl i degen. Forma två runda bröd efter bästa förmåga och lägg att jäsa på en mjölad handduk. Ett alternativ (om man tycker degen är för hopplös att ha att göra med) är att baka brödet i smorda brödformar, det blir precis lika bra, bara en annan form.
5. Låt bröden jäsa till ungefär en och en halv gång sin storlek, cirka
2 timmar. Sätt ugnen på 270 grader i god tid.
6. Flytta försiktigt över bröden till en brödspade eller ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter bröden stå inne ytterligare 30 minuter. Håll koll på bröden mot slutet så de inte får alltför mycket färg.
God jul!
Jag bakade ditt vörtbröd för första gången för några veckor sedan och det blev alldeles utomordentligt gott (det tyckte även en av våra pojkar som är 19 månader). Jag använde förresten svagdricka som jag reducerat från 1,5 l till ca 1 dl.
Tack för receptet!
tack och god jul!
Helt fantastiskt gott! Har bakat enligt detta både i år och förra året och det har varit väldigt uppskattat av alla som smakat. Även flera som sagt ’jag brukar aldrig gilla vörtbröd…’ medan de tar både andra och tredje skivan. Enkelt att lyckas med också! Köpte min vört på Vendels bageri i Malmö.
kul att höra!
Hej Martin och tack för receptet! Tror du att man kan byta ut jästen mot surdeg (och ungefär hur mycket i så fall?) eller räcker inte surdegen till för ett så här pass tungt bröd? Man kanske kan testa med både jäst och surdeg?
God jul!
Hej!Ja, det skulle nog gå att baka med surdeg även om det kan vara lite trögjäst när man har så mycket sirap i degen. En gissning är att 200 g surdeg skulle kunna få degen att jäsa, törs dock inte säga något om hur länge. Ett alternativ kan vara att ta lite surdeg i skållningen, så vet jag att vissa bakar sina gotlandslimpor, och det är ju ett snarlikt bröd. Och att sen ha jäst i själva degen alltså. Lycka till!
Det blev väldigt gott! Men … har lite problem med att det blir ganska kompakt. Men det kanske blir så när det är så mycket råg.
Jag följde inte receptet exakt. Jag avvek genom att inte ha pomeransskal, jag gjorde egen vört, använde 500 g vört till skållningen, använde inte rågsikt, jag tog 40% eko rågmjöl och 60% vetemjöl från orga, jag tog röda jästen (för söta degar). Det blev en väldigt kladdig men inte lös deg. Det fick jäsa ca 9 timmar över natten. Då hade den jäst en del men inte jättemycket. Gjorde två limpor som fick jäsa 3 timmar, men blev inte så mycket större.
Väldigt gott men ganska kompakt.
Så kompakt ska det inte behöva bli, men det kan nog ha med rågen att göra. Vanligt rågmjöl är ju osiktat, alltså ett fullkornsmjöl, och det beter sig ju lite annorlunda.
Spännande, men endast 5g jäst?
Är inte så erfaren och trodde man brukade ha mer..
Nix, det behövs inte mer när degen jäser så länge.
Det var samma bröd som du gjorde förra året va? Testa det då och det blev verkligen bra. Kör på det i år igen 🙂
Hej Martin! Jag har i dagarna följt din surdegsskola från gamla bloggen och kommit fram till del sju. Nu är jag osäker på om min surdeg är tillräckligt bra. Det är bubblor i den men små (igår efter matning en stor och resten pyttesmå, just nu ser den ut som på din surdeg på bild i del 4). Den luktar bra tycker jag – surt. Hur kan jag få igång den lite till? Genom att blanda i lite rivet äpple eller genom att mata den en gång till? (Ta bort allt utom en cm och tillsätta 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten?)
Den står i mitt badrum och jag undrar om där kanske är för svalt. Jag har använt Saltå Kvarns rågmjöl.
Frågan är alltså hur jag kan få igång den lite till? Mata den? Ställa den under ett element?
Vänliga hälsningar och God Jul
/Andrea
Jag skulle göra som du föreslår, ta bort allt utom lite på botten och sen mata. Och ge den ordentligt med tid, särskilt om det är lite ruggigt. Du kan förresten använda lite varmare vatten, gärna uppemot 40 grader. Lycka till och god jul!
Tack för ett mycket bra recept! Jag undrar hur du förvarar flytande vört och vad hållbarheten är? Jag fick nämligen över av det jag köpte på bageriet… God jul!
Degen luktar himmelskt!
Nu är det dags att grädda, men min ugn går bara upp till 250 grader. Några tips för ”underdimensionerade” ugnar?
Det är en varmluftsugn, så man kanske skulle kunna slå på den funktionen för att kompensera?
Inga problem alls, 250 räcker fint. Och glöm inte art sänka temperaturen till 200 efter en stund. God jul!
Hej Martin, tack för vörtreceptet, blev underbart goda bröd. Jag har köpt på mig lite för mkt flytande vört, vet du om den går att frysa och hur lång hållbarhet den har?
God Jul önskar Helena
Hej! Jag vet inte hur det funkar att frysa, men jag tror den håller ganska länge. Utan problem till nästa år i alla fall. God jul!
Ett fantastiskt gott vörtbröd!
Jag körde dubbla mängden kryddor, förutom salt. Blev riktigt bra!
Tack för receptet! Blev jättebra tillsammans med det andra rätterna på julbordet! Och kul att prova på att baka med riktig vört dessutom.
Hej och tack för många fina råd! Jag undrar vad som händer i degen när jag viker den som jag har fått lära mig av dig.
Lennart
Hej,
Tack för en bra blogg och inspirerande böcker. Jag tänkte köra igång ett vörtbröd för första gången och var först på din gamla blogg och letade. Hittade då följande recept som skiljer sig en del från ovanstående.
http://paindemartin.blogspot.se/2007/12/ett-saftigare-vrtbrd.html
Hur skulle du beskriva skillnaden?
Hej
Har precis köpt din senaste bok, mycket bra. Provade att baka vörtbrödet häromdan, det blev gott men väldigt kompakt. Degen vart inte alls så lös. Är det ngt speciellt rågmjöl du använder?
Hej! Jag använder vanligt ekologiskt rågmjöl (alltså fullkornsmjöl) i skållningen, och vanligt rågsikt i degen. Om man råkar få ett lite grövre rågmjöl suger det upp mer vatten och ger en fastare deg och kompaktare bröd. Du kan alltid öka mängden vatten lite om du vill.
Hej Martin! Är ute i sista stunden och ska baka ditt vörtbröd. Hinner inte att jaga efter flytande vört tyvärr 🙁 Går det att använda 60 g av Santa Marias Vörtmix istället? Vill ju så gärna göra brödet. Nästa år ska jag vara bättre förbered 🙂 Vill önska dig o din familj en riktigt God Jul och ett bakrikt Gott Nytt År. Tack för en bra sida! 🙂
Hej! Du kan nog baka ett gott bröd med den mixen, även om det inte kommer bli ett exakt likadant bröd. Utgå från doseringen på kryddblandningen snarare än mängden vört i mitt recept, det är ju lite olika saker. Lycka till och god jul!
Hej! Använder man det vattnet man kokat pomeransen i till skållningen?
Jag brukar inte göra det, men det är mycket möjligt att det skulle ge något extra!
@david
smaka på det så inser du snabbt att det gör du inte 🙂
Hej, jag tänkter baka vörtbröd till helgen. Kunde från min lokala dagare köpa vörtsirap. Vad är det för skillnad på vörtsirap, maltsirap och vörtextrakt? Hälsningar Hanna
Hej! Jag vet inte säkert, men gissar att vörtsirap helt enkelt är sirap med tillsatt vört. I så fall kan du ersätta både sirapen och vörten i receptet med din vörtsirap. Är du med?
Hej Martin! Undrar om det går att minska på sirapsmängden, måste jag tilsätta mer vätska då?
Hej! Det kan du absolut göra. Om du känner att degen blir lite väl fast så kan du ju tillsätta lite vatten, men det är inte säkert att det behövs. Lycka till!