Recept: Sturebys smörigaste kardemummabullar

Här kommer receptet på mina knådfria, superdupergoda kardemummabullar. Jag bakar dem alltid utan degblandare, men om man vill använda det går det bra det med. Och om ni blir osäkra på hur man ska gå tillväga när man bakar dem har jag gjort en liten film, kika gärna på den! Bilden ovan är förresten tagen av Jakob Fridholm, och är hämtad från min bok Bröd, bröd, bröd (köp den här!).

Recept

Deg
10 g (1 msk) hela kardemummakärnor
150 g smör
25 g (1⁄2 pkt) jäst
250 g (2 1⁄2 dl) kall mjölk
250 g (2 1⁄2 dl) kallt vatten
150 g (1 1⁄2 dl) strösocker 6g(1tsk)salt
850—900 g (14—15 dl) vetemjöl special (vanligt går också bra)

Fyllning
20 g (2 msk) hela kardemummakärnor
200 g (2 1⁄4 dl) strösocker
200 g rumsvarmt smör

Sockerlag
75 g (3/4 dl) vatten
70 g (3/4 dl) strösocker
1/2 vaniljstång

Så bakar du utan degblandare:
1. Börja med degen: Mortla kardemumman, skär smöret i tunna skivor (använd gärna osthyvel) och blanda allt utom hälften av mjölet till en något så när jämn smet i en bunke. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Degen behöver inte knådas, bara blandas tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 1 1⁄2 timme.

2. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar nedåt. Principen är densamma som när man formar ett runt bröd. Ta en degskrapa till hjälp om det behövs. Strö på mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur eller i upp till 10 timmar i kylskåpet.

3. Gör fylliningen: Mortla kardemumman till fyllningen och blanda med sockret. Ställ cirka 1⁄2 deciliter av blandningen åt sidan (ska strös på bullarna innan gräddning) och blanda resten med smöret. Fyllningen kan med fördel stå framme i rumstemperatur medan degen jäser, då blir den lättare att få ut över degen.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut den lite för hand. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 70 x 40 cm.

5. Bred på fyllningen, så jämnt det går och ända ut i kanterna.

6. Vik degen som ett treslag: vik först in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Vrid degen så att öppningarna kommer på sidorna och kavla ut degen en aning.

7. Skär 1–2 cm breda remsor med en sporre eller en kniv. En remsa kan väga cirka 50 gram, eller 75 gram för lite större bullar.

8. Tvinna en degremsa och snurra ihop den till en bulle (se filmen!). Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Strö på socker och kardemummablandningen. Täck plåten med en bakhandduk och låt bullarna jäsa tills de närapå dubblerat sin storlek, 1 1/2—2 timmar.

9. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.

10. Blanda vatten och socker i en liten kastrull. Dela vanilj stången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i kastrullen. Koka upp sockerlagen och ställ den sedan åt sidan.

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, cirka 10 minuter. Ta ut bullarna och pensla genast med sockerlag.

Så bakar du med degblandare:
1. Mortla kardemumman och skär smöret i skivor. Blanda samtliga ingredienser och kör i degblandare på medelhastighet i 10—15 minuter. Degen ska vara relativt lös.

2. Följ punkterna 2—11 ovan.

28 reaktioner på ”Recept: Sturebys smörigaste kardemummabullar”

 1. Hej!!
  Jag har gjort det knådfria receptet på kanelbullar och de har verkligen blivit en favorit. Supergoda! Jag tänkte höra vilket recept som är bäst om man vill göra saffransbullar med fyllning, typ som kanelbullar men med smak av saffran. Sökte på sidan och hittat ett recept med knådning som står över natten eller är det bättre tycker du att baka saffransbullar med knådfri deg också?

  Tack för hjälpen 🙂

 2. Hej
  Jag har en surdegsfråga. Häromdagen gick jag in på ett bageri och lyckades efter lite diskussion komma därifrån men en klick av deras surdeg. Denna klick hamnade i en glasburk i kylen ett par dagar innan jag tog fram den för att förbereda inför brödbak. Jag blandade i vatten och lite vete och lite rågmjöl. Den fick stå framme under natten, ca 10 timmar, men ingenting hände med den, så på morgonen blandade jag i ännu lite mer mjöl och vatten och satte den i min avstängda ugn med lampan på för att få lite extra värmeskjuts. Men det hände fortsatt ingenting alls! Jag har fortfarande en liten klick kvar av originalklicken från bageriet, så nu tänkte jag fråga dig hur jag bäst gör med den för att få liv i den. Den luktar precis som min förra gjorde när den var bra, så jag förstår inte vad som går galet här.
  Tack för hjälpen 🙂

  1. Svårt att säga vad som gått snett. Om jag var du skulle jag ta ett par matskedar av bageriets surdeg och blanda med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och låta den stå över dagen (eller natten). Har den inte bubblat igång då, så testa att ge den ytterligare 8–10 timmar. Efter det borde du kunna avgöra om det alls är någon fart på den. Är den syrlig och lite bubblig kan du kasta bort allt utom lite på botten och mata den på nytt, och hålla tummarna att den bubblar igång ordentligt. Så där kan man få hålla på lite fram och tillbaka innan man har surdegen på sin sida. Lycka till!

 3. Hej!
  Bullarna ser fantastiska ut!
  En lite amatörmässig fråga kanske..
  Vad vinner bullarna på att inte knådas?
  Tack för en fin blogg

 4. Hej!
  Jag tog den okletiga vägen med degblandare. Receptet hänvisar då till punkt 2-3 ovan fast det bara finn 1 och 2. Tolkar jag det rätt att man tar vid receptet vid första jäsningen, i bunken?

  Tack för många strålande recept!

 5. Hello, thanks for your great website and recipes of some realy gorgeous Swedish bread and pastry.

  I already own the Dutch version of your sourdough book. My question is: do you know a good english (translated) book on scandinavian / swedish / danish rye/rugbrod?? I would like to make some of those (I know that in the Tartine 3 book there are some good recipes). Thanks. Wiebrand

  1. Thank you for your comment! There might be one in Malin Elmlid’s book, The Bread Exchange, but I’m not certain … I’ll look it up and get back to you.

 6. Hej,
  I would like to ask you for english version of KARDEMUMMABULLAR recipes, it looks so tasty.
  Tahanks a lot.

 7. Hej Martin!

  Jag ramlade på ditt recept på kalljästa kardemummabullar och de blev succé! Nu är det därmed dags igen, men jag har ett bekymmer, även om de blir otroligt goda (och jag vet att det är insidan som räknas), så får jag inte bullarna att gå ihop. Eller snarare, kalljäsningen går bra, inga problem att snurra dem, etc – men under gräddning så brister snurrorna. Jag har båda gångerna jobbat med ditt knådfria recept, nio timmer jäsning i kyl första gången och sex timmar i kyl andra gången, i övrigt har jag gjort på samma sätt.

  Vad är det som blir fel?

  Vänliga hälsningar,
  Åsa

 8. Hej!
  Ville bara säga tack för fantastiska recept, de här bullarna har jag bakat mycket och fått mycket uppskattning för. Och din senaste brödbok har gett mig en ny passion i livet: brödbakning! Har alltid en deg på jäsning nuförtiden, tack för det!

 9. Hej!

  Jag gjorde som Timmy kommenterade ovan och tog den okletiga vägen med degblandare. Receptet hänvisar då till punkt 2-3 ovan fast det bara finns punkt 1 och 2.

  Ska man alltså skippa den första jäsningen på 1 1/2 h som det står i punkt 1 och alltså direkt efter man låtit degen köras i degblandaren skrapa ut den på bord och forma till ett bröd och sen låta jäsa?

  Har flera av dina böcker och är så glad över alla fantastiskt goda och många enkla recept!

  TACK!

 10. Hej! Verkar som stora delar av receptet försvunnit, jag som skulle baka imorrn! Hoppas du hinner fixa!

 11. Hej, vilka superfina bullar det blev. En liten fråga bara. Vad är vitsen med att jäsa degen på en plåt istället för i degbunken. Gäller väl i synnerhet när en gör den med degblandare.

  Tack för sen ofantliga bakinspirationen.
  Mvh Fredrik

 12. Hej,
  Bullarna ser jättegoda ut, men det verkar som att måtten i receptet är borttaget?
  //Hanna

 13. Första försöket klart. Strösslet ovanpå bullarna smälte och rann av i ugnen? Fick bra betyg av grannarna iaf 🙂

 14. Hey there! Quicк question that’s completely off topic.
  Do yoᥙ know how to make үour site mobile friendly?

  My site looks weird when viewing from my iphone 4.

  I’m trуing to find а theme oг plugin that mіght be able to resolve this prоblem.
  If you haᴠe any recommendations, plеase share. Thank you!

 15. Hur länge kan man låta degen jäsa som längst i kylen? Kan den stå i flera dagar? När ”peakar” den?

 16. I see you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month because you’ve got
  hi quality content. If you want to know what is the best adsense alternative, search in google: adsense alternative Mertiso’s tips

Kommentarer inaktiverade.