Recept: Årets lussebulle har landat!

Å ena sidan tycker jag att en lussekatt är en lussekatt, att den ska vara snurrad och ha två russin instoppade. Å andra sidan håller jag med Ture och Svante om att russin inte kommer till sin rätt när de är ugnsstekta, och att den sockrade släta saffransbullen är oemotståndligt god. Idag löste jag denna adventsangelägenhet med att baka några av varje. Nedan följer mitt knådfria recept på saffransdeg, vilket för övrigt är samma recept som återfinns i boken.

Tänk på att det tar ungefär fem timmar från det att du drar igång det här bullbaket tills dess att bullarna är klara. Vill du ha dem till fikat klockan tre får du alltså dra igång själva degen senast vid tiotiden. Saffranet kan du gärna låta dra från dagen innan. Tycker du det blir snärjigt kan du med fördel göra degen kvällen innan, låta den jäsa i kylen under natten. Då kan du sätta igång med utbakningen precis när du vill. Jag har förresten lite mindre saffran än det är i många andra recept, jag tycker ett halvt gram räcker fint. Men det där är en smaksak och den som vill ha lite mer saffranssmak tar ett helt gram.

KNÅDFRIA LUSSEBULLAR, ca 30 st

Saffransröra
1⁄2 g saffran
5 g (1tsk) strösocker
1 tsk rom eller annan god starksprit

Deg
25 g (1⁄2 pkt) jäst
250 g (2 1⁄2dl) kallt vatten
250 g (2 1⁄2 dl) kall mjölk
200 g (2 1⁄4 dl) strösocker
150 g smör
5 g (1 tsk) salt
850 g (14 dl) vetemjöl special
–––
25 g smält smör + strösocker att rulla bullarna i
eller …
sockerlag att pensla dem med (1 dl socker kokas med 1 dl vatten och lite rivet apelsinskal)

1. Blanda saffran, socker och rom i en skål och låt stå och dra i några timmar.

2. Blanda saffransröran med resten av ingredienserna. Börja med med 500 gram av mjölet och rör ihop till en slät smet. Det kalla smöret kan man med fördel hyvla ner i degen med en osthyvel, då blir det lättare att få ihop degen. Blanda därefter ner resten av mjölet och rör ihop till en deg — antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i 1 1⁄2—2 timmar.

3. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar nedåt. Principen är den samma som när man formar en limpa. Strö på lite mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur eller i upp till 10 timmar i kylskåpet.

4. För släta, runda bullar: Dela degen i bitar, cirka 60 gram. Forma degbitarna till runda släta bullar genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända dem med så att skarven hamnar nedåt. Tycker man att det är krångligt att få till släta bullar kan man ta en titt på det här klippet. Där formar jag visserligen pizzadeg, som är lite större än de här bullarna, men man kan använda sig av exakt samma enkla teknik.

För katter: Dela degen i bitar, cirka 70 gram. Forma degbitarna till runda släta bullar genom att vika int kanterna mot mitten och sedan vända dem med så att skarven hamnar nedåt. Låt bullarna vila cirka 10 minuter, och rulla sedan ut dem till cirka 10 cm. Låt vila en stund igen innan du rullar ut dem till cirka 20 cm och snurrar ihop dem till katter. Russinen brukar jag vänta med tills bullarna jäst klart, jag tycker det är lättare att få dem på plats då.

5. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakhandduk och låt jäsa till nästan dubbel storlek, cirka 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 210 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.

7. Grädda i mitten av ugnen tills bullarna har fått fin färg på ovan- och undersida, 10—15 minuter. Låt dem svalna i några minuter på plåten under handduk. Smält 25 gram smör och häll strösocker i en skål under tiden. Eller, om du vill ha blanka bullar: koka sockerlagen.

8. Pensla bullarna med smöret och doppa dem i strösockret, eller pensla med sockerlag. Sen är det bara att hugga in!

21 reaktioner på ”Recept: Årets lussebulle har landat!”

 1. Vad tror du om att byta till 100% mjölk till degvätska istället för 50/50 mjölk och vatten? Skulle det kunna ge en ännu saftigare bulle eller påverkar det degens egenskaper på något vis?

 2. Knådfria. Ska medge, har inte testat. Min undran är helt enkelt:
  Knådfria av princip, att det är praktiskt och enkelt, eller blir de bättre än knådade bullar (som är klara på cirka 3 timmar)?
  Eller likvärdiga bara annan gång till målet?

  För den som vill baka ”vanliga” knådade bullar är mitt tips enkelt:
  Följ i grunden godtyckligt recept i kokbok.
  Smält INTE smöret, precis som ovan, och ha rumstempererad degvätska.
  Något mindre mjöl (cirka 1 – 1,5 dl vill jag minnas det blev senast)
  och låt jäsa första jäsningen något längre, 45-60 minuter, tills degen är dubblerad helt enkelt. Ju kallare vätska, desto längre jästid.
  I övrigt som receptet är.

  Kesella klarar man sig bra utan, en klick smör extra istället 🙂

  1. Jag tycker det brukar vara bra om ugnen är på minst 30 minuter i förväg, och jag använder sällan varmluft. Men om man gör det (vilket kan funka bra särskilt för bullar!) kan du dra ner temperaturen cirka 10 grader.

 3. Hej!

  Använder du ekologisk jäst eller den för söta degar? Om du använder den ekologiska, upplever du nån skillnad i tid innan jäsningen kommer igång?

  /Jasper

  1. Hej! Nej, oftast använder jag vanlig blå jäst. Har använt den ekologiska några gånger, och kanske är en lite trögare i starten. Men jag har inte tillräckligt med erfarenhet för att säga säkert.

 4. Fantastiskt goda blev dem! Bakade ut både bullar med socker & lussekatter med apelsinsockerlag. Härlig deg att jobba med och fyllig och fin smak. Barnen fick en varsin degbit & gjorde både snurrar & sköldpaddor 🙂
  Stort tack för receptet!

 5. Hej! Tror du att det skulle gå att byta ut mjölet mot ”virvelmjöl”. Skall isf mängden ändras – hur mycket ca? /Markus

 6. Låter fantastiskt bra! Men jag bara tänkte på det här med starksprit och barn, dunstar alkoholen bort eller är det kanske lite mer vuxenbullar egentligen?

Kommentarer inaktiverade.