Recept på julens viktigaste bröd – vörtlimpan

Som vanligt är det lite pyssel med pomeransen som ska kokas och hackas, men det är värt allt besvär. Doftar gott gör det också! Reeptet ger fyra små eller två stora limpor.

Skållning
15 g hela torkade pomeransskal (1 påse)
200 g rågmjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk hel kardemumma (mortlas)
1/2 tsk malen nejlika
500 g kokhett vatten

Deg
150–200 g vatten
5 g jäst
60 g vörtextrakt (alt 1 dl reducerad svagdricka)
20 g salt
200 g mörk sirap
800 g rågsikt
150 g russin (valfritt förstås!)

1. Koka pomeransskalen cirka 30 minuter. Skär bort och kasta det vita luddet på insidan av skalen. Strimla och hacka skalen fint.

2. Mät upp rågmjöl och kryddorna och pomeransskal i en bunke och slå på det heta vattnet. Vispa ordentligt med en träslev och låt stå tills det svalnat eller över natten.

3. Blanda skållningen med resten av ingredienserna. Ta inte allt vatten på en gång. Hur mycket vatten som behövs kan nog variera lite beroende på hur mycket skållningen har sugit upp. Degen ska vara rejält kladdig men absolut inte lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur under natten eller cirka 8 timmar.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Degen är väldigt kladdig, men försök att inte knåda in mer mjöl i degen. Forma två runda bröd efter bästa förmåga och lägg att jäsa på en mjölad handduk. Ett alternativ (om man tycker degen är för hopplös att ha att göra med) är att baka brödet i smorda brödformar, det blir precis lika bra, bara en annan form.

5. Låt bröden jäsa till ungefär en och en halv gång sin storlek, cirka
2 timmar. Sätt ugnen på 270 grader i god tid.

6. Flytta försiktigt över bröden till en brödspade eller ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter bröden stå inne ytterligare 30 minuter. Håll koll på bröden mot slutet så de inte får alltför mycket färg.

21 reaktioner på ”Recept på julens viktigaste bröd – vörtlimpan”

  1. Tack för ännu ett jättefint recept, det blev hur gott som helst 🙂 Men, undrar om inte temperaturen har blivit tokig? Det står väl 270 grader i 15 min, stämmer det?

  2. Attans! Alvar & Ivar hade slut på flytande vört. Fick bli 3 påsar mjöl istället.

    Vissa recept ersätter vörten med reducerat öl (typ Guiness). Har du erfarenhet av skillnaderna gentemot svagdricka? Är någon att föredra?

  3. Hej Martin

    Är det fint rågmjöl du använder eller grovt? Kan man ersätta rågsikten med vetemjöl och fint rågmjöl, och i sådannt fall vilka proportioner? Vilket märke brukar du använda på rågsikten?

    Mvh

    Karl

  4. Hej Martin. Jag fick din bok surdegsbröd förra julen, surdeg hade jag fått någon månad tidigare. Kan berätta att sedan dess har det inte köpts många bröd, dina recept är fantastiska:)Tänkte pröva årets vörtbröd, hur mycket svagdricka reducerade du för att få 1 dl? Tänkte börja i morgon kväll. God Jul och Gott Nytt År på dig

    1. Jag lyckades läsa till mig någon annanstans på bloggen att det var 1L–>1dl. jag väntar just nu på att få in mina i ugnen.

  5. Jag bara undrar varför använder du jäst och inte surdeg, eller en kombination, i detta bröd? Hur mycket surdeg skulle krävas om man ville använda det?

  6. Ger mig i kast med att baka detta bröd. Det står på jäsning i denna stund.
    Reflekterar bara över att du här, och ganska ofta, reglerar degens konsistens med mängden vätska.

    Det är ju så mycket enklare, så mycket mera vedertaget, att reglera med mängden mjöl istället. Mjöl är ju långt ifrån lika varje gång varvid mängden mjöl kontra vatten kan variera en del.

    Okej, det står upp varje bagare att tolka dina recept och göra som känns bäst för dem.

  7. Tack för detta recept! Underbart gott och precis lagom mängd kryddor.
    Jag använde ”svagdrickametoden” och det blev verkligen gott.

    God Jul och tack för en fantastisk blogg!

  8. @karl… det står på påsen vad rågsikt innehåller, 60/40.

    @tomas… hur menar du? jag bakar mkt bröd och det normala är väl att man kollar ner i degbunken när degen gått ihop sig efter ett tag och tillsätter det som behövs, vatten ibland, mjöl ibland… kanske tänker på du på recept som anges i deciliter, då är det vettigare att börja med vätskan, eftersom den alltid väger lika mycket per volymenhet

    Koka ner öl/svagdricka…. det viktigaste, tror jag, är att inte ta en alldeles för besk öl, för du har beska redan i pomeransskalen och det skall inte överdrivas
    OT: jättebra recept

  9. Åh, den här gamla tråden. Påminner mig, kanske ska baka detta bröd igen? Finns tid än innan julafton.

    Men @kettil vad jag menar? Helt enkelt att det är mycket mycket enklare att få in lite mer mjöl i en deg än vätska i en som blivit för hård. Det går men bättre att ta det lite lugnt med mängden mjöl imho.

  10. Underbart bröd, tack för receptet!

    För mig stämde temp/tid perfekt. Jag testade att pensla ett av två bröd med ägg, osäker på om man brukar göra så? Hade för mig att jag sett ”glansiga” vörtbröd tidigare liksom och det blev bra tycker jag. Men hur brukar man göra?

    Det enda jag kan tycka är att de jäste lite sisådär. Men det kan bero på torrjästen kanske..? Alt att degen var lite väl kladdig/fast. Kanske ska man mjöla i lite mer nästa gng så degen blir lite luftigare…?

    Men totalt sett en succe… Jag kan knappt sluta äta. Då är det bra 🙂 Gott nytt år!

  11. Själv brukar jag använda skal från en ekologisk apelsin (färskt skal) – det är enklare och i min mening godare eller i vart fall lika gott som pomerans. Har du provat det någon gång?

Kommentarer inaktiverade.